bozidar-maljkovicBoža Maljković selektor Slovenije

 

Trofejni srpski košarkaški trener Božidar Maljković (58) od ponedeljka je novi selektor reprezentacije Slovenije, koju će prvi put voditi na litvanijskom Eurobasketu iduće godine.

Potpisao je Maljković sa Košarkaškim savezom Slovenije trogodišnji ugovor uz mogućnost ranijeg prekida saradnje. Slovenskoj će se javnosti predstaviti sutra (utorak) u Ljubljani na konferenciji za novinare.

Trener koji se proslavio na klupi splitske Jugoplastike postavši evropski prvak 1989. i 1990. godine dosad je vodio 11 klubova i osvojio pet naslova evropskog prvaka. Slovenija je prva nacionalna ekipa koju će voditi.

Povezana vest:  EVROKUP, Rezultati drugog kola košarkaškog Evrokupa

Također je evropski trener godine 1989. i 1990. postao prvi strani selektor u istoriji slovenačke košarkaške reprezentacije, a deveti ukupno po redu. Zamenio je Memija Bečiroviča, koji je reprezentaciju doveo do osmog mesta na ovoletnjem Svetskom prvenstvu u Turskoj.

-Memiju Bečiroviču zahvaljujemo na saradnji i čestitamo što je Sloveniju na Svetskom prvenstvu doveo do osmog mesta, što je bez sumnje uspeh. Mi u Slovenskom košarkaškom savezu (KZS) odlučili smo, međutim, da medalje na velikim takmičenjima nakon 19 godina prvi put probamo napasti sa stranim stručnjakom. Pred slovenskom su košarkaškom reprezentacijom tri velika takmičenja: Eurobasket u Litvaniji, nadajmo se i Olimpijske igre u Londonu, te, na kraju, Eurobasket kojem smo domaćini 2013. godine. Zbog toga smo i angažovali Maljkovića, kojeg držimo kalibrom koji će svojim vrhunskim znanjem našu nadarenu ekipu dovesti do medalje na jednome velikom takmičenju – rekao je za slovenske medije predsednik KZS-a Roman Volčič.

Povezana vest:  Božić u stručnom štabu Partizana

Proteklih se nedelja Maljković spominjao i kao kandidat za crnogorskog selektora. Poslednji je trenerski angažman imao 2007. godine, kada je nakratko kroz sezonu vodio Kahu Laboral.