Košarkaški klub Crvena zvezda saopštio je danas da je trening nedavno preminulog centra Majkla Odža nadgledao jedan od trenera Partizana, da nema odgovora na mnogo važnih pitanja u vezi sa tim slučajem i oštro je kritikovao predsednika crno-belih Ostoju Mijailovića.

Zvezda je u opširnom saopštenju objavljenom na svom sajtu navela da se obraća javnosti u cilju sprečavanja dezinformacija u slučaju tragične smrti Majkla Odža i da je do informacija došla zahvaljući onima koji ne žele da slučaj ostane bez epiloga.

Klub je ponovo naveo da će snositi sve operativne troškove, kao i troškove transporta tela Majkla Odža u Nigeriju. Odžo je umro 7. avgusta tokom treninga u sali na stadionu Partizana u Humskoj.

„Trening je organizovao, nadgledao i snimao mobilnim telefonom trener KK Partizan koji je vršio funkciju skauta Novica Čičić sa svojim sinom Nikolom. Ni jedan ni drugi ne poseduju crvenu trenersku licencu potrebnu za ovakve aktivnosti, već samo plavu koja je dovoljna za rad u košarci sa igračima nižeg nivoa. Na tim treninzima bio je sa nejasnom ulogom prisutan i Miroslav Minja Ilić, koji se nadležnim organima predstavio kao ‘prijatelj’ Majkla Odža. Za košarkašku javnost inače je poznat kao košarkaški menadžer“, navodi se u saopštenju.

Povezana vest:  Pavlović: Zvezda je bila mnogo bolja

Zvezda je navela da je Odžo trenirao iako se tek oporavio od korona virusa i postavila niz pitanja o slučaju, medju kojima i sa kojim ciljem su organizovani treninzi za koje nije znao menadžer košarkaša.

Zvezda je upitala i zbog čega su ljudi koji su vodili trening „ignorisali dokumentaciju na pet strana u kojoj se sugeriše da je Majklu Odžu zabranjeno da trenira“.

„U navedenim lekarskim izveštajima je potpuna analiza bolesti, gde je u poslednjem izveštaju od 5. avgusta data preporuka – savet lekara: fizička aktivnost umerenog inteziteta. Ova preporuka znači da je Majklu Odžu dozvoljena šetnja, imajući u vidu da se radi o osobi koji se oporavlja od težeg slučaja korona virusa“, piše u saopštenju.

Zvezda je navela i da je došla do informacija da je Odžo od poslednje ponude kluba u februaru, imao više ponuda drugih klubova i optužio ih za vrbovanje.

„Obaveštavamo javnost da je obdukcija tela Majkla Odža obavljena, a deo rezultata, bez toksikoloških nalaza koji se i dalje čekaju, poznati su nadležnim organima. U ceo proces od početka je uključena država Nigerija koja je uputila tri note MIP RS, kao i porodica Majkla Odža koja je ovlastila eminentnu advokatsku kancelariju iz Beograda, koje će zastupati njihove interese u daljim postupcima“, piše u saopštenju.

Povezana vest:  Crna Gora nastavila seriju i u Tel Avivu

„Očekujemo da naredni dani i nedelje daju odgovore na brojna pitanja. Ne sumnjamo da će kao i mnogo puta do sada, uloga pojedinaca u nizu dogadjaja uz pomoć višeg javnog tužilaštva, biti rasvetljena do kraja“, dodaje se.

Crveno-beli su naveli da su „u više navrata kao klub ćutali na razne neargumentovane napade pojedinaca koji su pomislili da je košarka počela da se igra od trenutka kada su oni u nju čudnim spletom okolnosti ušli“.

„To su isti oni koji sa svojim ‘savetnicima’ sada morališu na račun našeg kluba, a u danu kada je tragično nastradao Majkl Odžo, trebali su licem u lice da finaliziraju dogovor, potpišu ugovor sa Majklom Odžom i proglase nekakvu ‘pobedu’? Zašto taj ‘sportski radnik bez pedigrea’ sada pere ruke od svega i u čemu se prepoznao?“, piše u saopštenju.

Povezana vest:  Završni turnir Evrolige i zvanično u Beogradu

Zvezda je navela da se radi o predsedniku Partizana Ostoji Mijailoviću, koga je optužila da mesecima od početka pandemije „licemerno vodi kampanju protiv Crvene zvezde, kako bi se dodvorio navijačima i pokrio svoje velike neznanje i brojne greške“.

„Svojim uličarskim manirima, pokušava da uvuče KK Crvena zvezda u nekakvu polemiku kako bi sticao jeftine poene kod pristalica kluba koji trenutno predstavlja i na ovakav način ga svakodenovno bruka. Umesto što se bavi Crvenom zvezdom, predlažemo mu da objasni javnosti i na prvom mestu navijačima kluba koji predstavlja – kako i zbog kakvih ucena i šikaniranja ‘velikog sportskog radnika’ a ne zbog novca, je otišao italijanski trener Andrea Trinkijeri“, navodi se.

Zvezda je, izmedju ostalog, navela i da je Mijailović licemeran, jer je medju prvima čestitao Borcu iz Čačka ulazak u ABA ligu, a njegov klub je na Skupštini bio protiv ulaska tog kluba u viši rang.

Crveno-beli su naveli da ne žele nikakve medijske ratove i kampanje jer ne vode ničemu, „osim u blato u kome se neki najbolje valjaju“.