Memphis Grizzliesi  su objavili da je Darko Rajaković  imenovan za pomoćnika glavnog trenera Tejlora Dženkinsa. Grizlisi su takođe saopštili da dosadašnji pomoćnik trenera Neven Spahija  nastavlja karijeru u inostranstvu.

Rajaković se pridružio Glizlisima pošto je tokom sezone 2019-20.  bio pomoćni trener Montiju Vilijamsu u Phoenix Sunsima, gde je pomogao u ostvarenju najvećeg procenta pobeda još od sezone 2014-15. i savršenog 8-0 rekorda tokom nastavka NBA sezone u Walt Disney World kompleksu u Orlandu.

„Veoma sam uzbuđen što sam se pridružio Tejlorovom osoblju i timu Grizlisa.  Ovo je jedinstvena prilika da se na značajan način doprinese razvoju visoko konkurentnog i održivog programa u Memphisu “, rekao je Rajaković. „Takođe bih želeo da se zahvalim Montiju i Sansima i da im poželim sve najbolje.“

Povezana vest:  NBA VESTI, Pobede Atlante, Memfisa i LA Klipersa

Pre svog boravka u Finiksu, Rajaković je radio sedam sezona (2012-19) u Oklahoma Siti Tanderu, provevši poslednjih pet sezona kao pomoćni trener. Tander je prosečno beležio 49 pobeda tokom Rajakovićevih pet sezona na mestu  pomoćnog trenera, sa četiri nastupa u plej-ofu, uključujući i finale Zapadne konferencije 2016. godine. Pored toga, bio je i glavni trener Tandera u NBA letnjoj ligi u Las Vegasu 2014. i 2015. godine.

Rajaković se prvobitno pridružio Tanderu 2012. godine, kao glavni trener tadašnje filijale  tima NBA G lige, Tulsa 66ers, postavši  prvi glavni trener rođen van Severne Amerike u istoriji NBA G lige. U dve sezone (2012-14), kao glavni trener Tulse, Rajaković je zabeležio rekord 51-49 (.510) i plasman u polufinale NBA G lige 2013. godine.  Dok je radio kao glavni trener Tulse, bio je angažovan i kao jedan od pomoćnih trenera Tandera na NBA All-Star utakmici 2014. godine u Nju Orleansu.

Povezana vest:  SP ŠPANIJA 2014, Bjelica protiv Irana proslavio jubilej

„Svi smo vrlo uzbuđeni što smo dočekali Darka u Memfis Grislisima“, rekao je Dženkins. „Pokazao je strast, inicijativu , visok koeficijent inteligencije u košarci i ljubav prema podučavanju košarke na visokom nivou, kako na međunarodnom nivou, tako i u NBA ligi. Njegov dodatak našem sjajnom trenerskom osoblju doprineće poboljšanju razvoja naših igrača, osoblja i tima u budućnosti. “

Srpski stručnjak poreklom iz Čačka je bio pomoćni trener reprezentacije Srbije na FIBA Svetskom kupu 2019. u Kini. Srbija je na kraju završila na petom mestu, uključujući pobedu nad timom Sjedinjenih Američkih Država. Rajakovićeva međunarodna trenerska karijera uključuje i tri sezone (2009-12) koje je proveo kao glavni trener Espacio Torrelodones-a u Španiji, gde je u svojoj prvoj sezoni odveo tim na šampionat Primere Division de Baloncesto u Madridu.

Povezana vest:  Ivković: Ovo je bila važna utakmica, dobro smo odigrali

Rajaković je trenersku karijeru započeo sa 16 godina u omladinskom timu Borca u svom rodnom Čačku  u Srbiji. Posle tri sezone (1996-99) sa čačanskim Borcem, imenovan je za glavnog trenera omladinskih timova  (ispod 20 I ispod 18 godina)  Crvene zvezde (Beograd) i vodio ih je na dva prvenstva Srbije tokom svog osmogodišnjeg mandata (1999-2007). Rajaković je 2004. godine stekao diplomu trenera košarke na Beogradskoj košarkaškoj akademiji, a 2006. godine  je diplomirao  sportski  menadžment  na Univerzitetu Alfa BK u Beogradu.