euroleague_basketball_logoEVROLIGA

 

Derbi u Sijeni, teški izazovi za litvanske predstavnike

 

Derbi susret drugog kola Top 16 faze Evrolige za košarkaše igra se sutra u Sijeni, gde će italijanskom prvaku Montepaskiju gostovati trofejni madridski Real, dok su grčki Olimpijakos i španska Kaha Laboral veliki favoriti u okršajima sa litvanskim predstavnicima Žalgirisom, odnosno Lijetuvos Ritasom.

Montepaski, koji je u prvom krugu elitnog klupskog takmičenja pružao sjajne partije, poklekao je već na startu druge faze. Bolji od Toskanaca bio je turski Efes Pilsen u Istanbulu, a još jedan poraz uneo bi dodatni nemir u tabor najboljeg italijanskog kluba.

Povezana vest:  Simonović odredio spisak kandidata za OI mladih u Singapuru

Real je bio ubedljiv protiv beogradskog Partizana, pokazavši da polako diže formu i da se od „kraljevskog kluba“ u nastavku sezone mogu očekivati još bolje igre.

U istoj, G grupi Partizan će u Beogradu dočekati „starog znanca“ – ekipu Efes Pilsena. „Crno-beli“ i turski „pivari“ često se sastaju u Evroligi, a njiihovi mečevi su po pravilu neizvesni i veoma uzbudljivi. U dosadašnjih 12 odmeravanja snaga sutrašnji protivnici imaju izjednačen skor – po šest pobeda i poraza.

Povezana vest:  Džikić: Daćemo sve od sebe da obradujemo navijače

U E grupi sutra je na programu susret Kaha Laboral – Lijetuvos Ritas. Baskijci su u prvom kolu u španskom derbiju bili bolji od Unikahe u Malagi, a sada ih očekuje nešto lakši posao s obzirom da izabranici sprskog trenera Aleksandra Trifunovića nisu pokazali mnogo u ubedljivom porazu kod kuće od grčkog Panatinaikosa.

Nimalo lak zadatak očekuje i Žalgiris, drugi litvanski klub koji se domogao plasmana među 16 najboljih ekipa u Evropi. „Zelena šuma“ ugostiće u Kaunasu, u meču H grupe, veoma jak tim grčkog Olimpijakosa.

Povezana vest:  PRIPREME PARTIZANA U BUGARSKOJ, Crno beli pobedili ETHA Engomis

Otežavajuću okolnost po nekadašnjeg prvaka Evrope i višestrukog šampiona Litvanije može da predstavlja činjenica da su Pirejci prošle sedmice doživeli „hladan tuš“, pošto ih je u „Dvorani mira i prijateljstva“ iznenadio turski Fenerbahče.

Izabranici selektora Srbije Dušana Ivkovića pokušaće da poprave utisak, a još jedan poraz bi im značajno pokvario izuzetno ambiciozne planove.