nba_novi_logo

NBA VESTI

Lockout u NBA ligi stupio na snagu

 

U ponoć, po lokalnom vremenu, Istočne obale na snagu je stupio NBA lockout, štrajk, odnosno zabrana rada u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Razlog za to kraj šestogodišnjeg postojećega kolektivnog ugovora, i činjenice da dve suprotstavljene strane, udruženje poslodavaca (vlasnici NBA klubova) i sindikat igrača, nisu pronašli rešenje oko njegovog produženja.

Igrači i vlasnici nisu uspeli da se slože praktično ni po jednoj tački sporazuma, od plata do gornje granice budžeta (salary cap).

Povezana vest:  NBA VESTI, Lejkersima derbi protiv Bostona

Vlasnici klubova više ne žele da 57 procenata ukupnog prometa koji ostvare da troše na plate igrača, i zato NBA organizacija preko poverenika Dejvida Sterna predložila smanjenje ukupnog iznosa za plate za 750 miliona dolara po godini. Time bi klubovi prestali da generišu gubitke koji su se, za šest godina trajanja poslednjeg kolektivnog ugovora, popeli na milijardu dolara.

Gubitke su inače ove godine prijavila 22 od 30 klubova. Igrači su pristali da deo svojih plata u budžetu smanje na 54,3 posto, čime bi, kako tvrde, izgubili 500 miliona dolara za pet godina. Vlasnicima ta ponuda ne odgovara.

Povezana vest:  FAJNAL FOR NLB LIGA, Incident u Zagrebu na finalnoj utakmici

Poslednji put (i jedini dosad) u NBA-u se štrajkovalo na početku sezone 1998/99, zbog čega su klubovi u osnovnom delu sezone stigli da odigraju 50 utakmica.

Predsednik igračkog sindikata Bili Hanter nada se da se ovaj put to neće dogoditi, barem ne u tolikoj meri:

-Da, nadam se da nećemo izgubiti tako puno vremena. Ali bez obzira na to, nadam se da ćemo tokom sledećeg meseca napredovati u pregovorima. Nadamo se da će vlasnici ublažiti svoje zahtjeve. Moraćemo možda malo i mi da popustimo.

Povezana vest:  Partizan siguran protiv MZT-a u Beogradu

Drugi put u istoriji američkog sporta rad je zabranjen u dvema profesionalnim ligama istovremeno. Od marta problem oko kolektivnog ugovora pokušava da reše i u NFL-u (američki fudbal).