nba_novi_logo

NBA liga otkazala prve dve nedelje sezone

 

Najmanje do 14. novembra neće se igrati NBA košarka. Nova sezona u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu je trebala da počne prvog dana idućeg meseca. Odluku je u ponedeljak uveče objavio poverenik takmičenja u NBA ligi Dejvid Stern, i to posle sedmosatnog sastanka igračkog i udruženja vlasnika NBA klubova, kojim štrajk koji traje od prvog jula i dalje nije okončan.

Povezana vest:  Ražnatović: Nisam očekivao trofeje

-Uprkos velikim naporima, nismo uspeli da se dogovorimo. Deli nas i dalje ogromni jaz – rekao je Stern pri obraćanju novinarima.

Tokom oktobra otkazano je već 114 predsezonskih utakmica. Zbog otkazivanja utakmica tokom prvih 14 dana novembra izgubljeno je okruglih stotinu utakmica. Maratonski sastanak u ponedeljak bio je poslednji pokušaj da se spasi početak sezone i da takmičenje krene 1. novembra.

Povezana vest:  SP TURSKA 2010, Ivković: Mirnom igrom protiv Turske u polufinalu SP

Prvi put od 1998/99 sezona u NBA ligi će kasniti. Tada su svi klubovi stigli da odigraju tek 50 (od 82) utakmice osnovnog dela sezone.

Igrači i vlasnici ne mogu da se slože oko kolektivnog ugovora koji regulise smanjenje igračkih plata u klupskim budžetima. Dejvid Stern predložio da budžet za plate igrača bude okruglih 50%. Igrači ne pristaju jer se radi, za njih, značajnom smanjenju udela u budžetu, koji je do ove sezone iznosio 57%. Vlasnici ne žele da se spustiti ispod polovičnog praga.

Povezana vest:  Blažič: Hrabro protiv Lokomotive