zan_misel_zar_arena_2011

ŽAN MIŠEL ŽAR U ARENI

Spektakl oduševio Beograđane (FOTO)

 

Pionir elektronske muzike i priznati muzički revolucionar, Žan Mišel Žar nastupio je večeras po drugi put u Beogradskoj areni, oduševivši audio-vizuelnim spektaklom oko 3.000 ljudi. Francuski producent i kompozitor, koji nije krio oduševljenje što je ponovo u Beogradu gde je gostovao 2008. i tada obećao da će se vratiti sa još boljom i zahtevnijom produkcijom, adekvatnijom prostoru Beogradske arene, do bine je došao kroz publiku.

Posetioci su ga dočekali na nogama i ovacijama naročito zbog njegovog gesta da prošeta između njih i rukuje se sa najbližima. Nasmejan i izuzetno raspoložen, pun energije, Žar je pozdravio Beograđane i poželeo im prijatno veče, a interesantno je da je svako njegovo obraćanje na engleskom jeziku prevođeno na srpski.

Povezana vest:  Kontroverzni spot grupe Death Saw

Pored prepoznatljivog zvuka i kompozicija sa albuma “Oxygene”, “Magnetic fields”, “Rendezvous” i “Teo and Tea”, Žar je ovoga puta vernoj publici priredio poseban muzičko-scenski doživljaj, upotpunjen laserima, svetlosnim efektima i originalnim video projekcijama na velikom video bimu. Komplikovan sistem raznobojnih lasera, koji su presecali i ispunjavali Arenu, stvarali su 3D efekat.

Posetioci su pažljivo pratili svaki segment Žarovog nastupa, a on ih je sa svakom sledećom numerom sve više iznenađivao i oduševljavao. Kuriozitet je da se francuski umetnik na aktuelnoj turneji vratio analognim instrumentima koje je napravio 1970, a koje je era komjutera potisla.

Povezana vest:  Predstavljen prvi tablet klavir na svetu

U samu strukturu tih instrumenata i posetioci u Areni mogli su za krako da “zavire”, uz pomoć uverljive video projekcije i gotovo iskuse magiju sviranja na njima gledajući euforičnog Žara, koji je sve vreme komunicirao sa publikom, zahvaljivao na srpskom jeziku, i pozivao ih da tapšu i skaču.

Francuski kompozitor je ispričao da je pokrenuo inicijativu za ulaganje u obrazovanje. Žar je primetio da je skoro milijardu ljudi u svetu nepismeno i da je zbog toga zajedno sa svojim prijateljima u UNESCO-u odlučio da po jedan cent od svake prodate ulaznice odvoji za obrazovanje.

Povezana vest:  Damir Imamović na 14. Ethno.com festivalu

-Jedan cent nije ništa, ali na globalnom nivou može pomoći”, rekao je Žar i pozvao sve umetnike i sportiste da mu se pridruže, a zatim izveo kompoziciju posvećenu “svim brojevima kojima se UNESCO bavi.

PHOTO: ataimages.rs

{vsig}JMJ_ARENA_2011{/vsig}