nba_novi_logo

NBA LOKAUT

Pregovori u sredu trajali duže od 14 sati

 

Nova iscrpljujuća pregovaračka runda je iza Igračkog i Udruženja vlasnika NBA klubova. Dve strane su o novom kolektivnom ugovoru, zbog čijeg nepostojanja kasni sezona, u jednom njujorškom hotelu u sredu pregovarali više od 14 sati.

Dugotrajan sastanak nije doneo konkretne rezultate osim što su obe strane pokazale intenciju da se razdor između njih napokon reši. Prema izjavama koje su informatori dali američkim medijima, pregovarački su se timovi fokusirali na proračunski (salary cap) sistem kad su plate košarkaša u pitanju.

Povezana vest:  EVROLIGA, Nekoliko stotina navijača bodriće Partizan u Sijeni

Igrači i vlasnici već se 118 dana, koliko službeno traje zabrana rada proglašena još prvog jula, natežu oko raspodele prihoda. Trenutno je u pitanju stotinjak miliona dolara u masi od četiri milijarde, koliko godišnje generiše svih 30 profesionalnih klubova.

Po prethodnom kolektivnom ugovoru na igrače je otpadalo 57 posto prihoda. Trenutnih stotinjak miliona odnosi se na 2.5 posto. Vlasnici žele polovičnu raspodelu, a igrači ne žele da se spuste ispod 52.5 posto.

Povezana vest:  Teodosić: Đorđević je jedini verovao u srebrnu medalju

Prema tvrdnjama iz Udruženja vlasnika samo je osam od 30 klubova prošle sezone poslovalo s profitom, te generisalo 150 miliona dolara. Ostala 22 kluba završili su poreznu godinu sa negativnom bilansom, te ukupno izgubili 450 miliona dolara.