nba_novi_logo

NBA LOKAUT

Otkazane sve utakmice do kraja novembra

 

Komesar najjače košarkaške lige sveta – NBA lige Dejvid Stern potvrdio je otkazivanje svih utakmica planiranih do 30. novembra nakon poslednjeg u nizu neuspešnih pregovora između Igračkog i Udruženja vlasnika klubova.

Time je propala mogućnost odigravanja celokupne NBA sezone.

-Imali smo zajednička nadanja, ali u svetlu propasti novih pregovora celokupna sezona neće se odigrati ni pod kojim okolnostima. Nije praktično, moguće ni pametno imati puno sezonu sada – komentarisao je Stern, koji je prethodno otkazao prve dve nedelje nove sezone koja je trebala da počne 1. novembra.

Povezana vest:  NBA VESTI, Pobeda Atlante

-Sada trebamo proceniti koliko je velika šteta. Obe strane teško su oštećene. Količina dolara koje su vlasnici izgubili je neverovatna, kao i količina novca koju su izgubili igrači – dodao je čelni čovek NBA lige.

Vlasnici i dalje insistiraju na raspodeli prihoda 50-50, dok se Igračko udruženje ne spušta ispod 52,5% u njihovu korist. Sporna je dakle raspodela nekih 100 miliona dolara godišnje koje se nijedna strana ne želi odreći.

Povezana vest:  NBA VESTI, Pobeda Oklahome

Poslednja skraćena NBA sezona odigrana je 1999. godine. Tada je umesto 82 predviđene, svaka ekipa odigrala 50 utakmica u regularnom delu sezone. Spomenuta sezona nije započela do početka februara, a vlasnici i igrači dogovorili su novi kolektivni ugovor tek u januaru.