nba_novi_logo

NBA VESTI

Oklahoma pobedom otvorila finalnu seriju

 

U prvoj utakmici finala plej ofa američke profesionalne košarkaske lige (NBA) Oklahoma je jutros na svom terenu savladala Majami sa 105:94 i povela sa 1:0 u seriji u kojoj se igra do četiri pobede. Činjenica da prvi put u klupskoj istoriji Oklahoma igra u finalu plej ofa najjače lige na svetu kao da je sputala košarkaše tog tima u prvom poluvremenu.

Predvođen Lebronom Džejmsom Majami je kontrolisao i igru i rezultat u prve dve četvrtine i na odmor otišao sa prednošću od sedam poena (54:47). Nastavak utakmice, međutim, doneo je potpuno drugačiju sliku. Kevin Ðurent i Rasel Vestbruk konačno su „namestili ruku“, dok je Tabo Sefološa zadatak da „umiri“ Džejmsa odradio besprekorno. Posebno u završnici.

Povezana vest:  Čanak o Cedeviti, predstojećoj sezoni, pojačanjima...

Minus od sedam poena Oklahoma je nadoknadila u trećoj deonici i u poslednjih 12 minuta ušla sa poenom prednosti (74:73). Durant i Vestbruk nastavili su da terorišu rivala, a kako je sve to izgledalo najbolje ilustruje podatak da su njih dvojica u drugom poluvremenu postigli 41, a komletan Majami 40 koševa. Još neverovatniji je odnos postignutih koševa ovog dvojca protiv Majamija u poslednjoj četvrtini koja je završena rezultatom 31:21 za Oklahomu. Samo u tom delu Durant je postigao 17, a Vestbruk 12 poena.

Povezana vest:  EVROLIGA, Crvena zvezda zaustavljena na korak od preokreta

Durant je utakmicu završio sa 36 koševa što je drugi najbolji rezultat u istoriji NBA lige kada je u pitanju igrač debitant u finalu plej ofa. Efikasniji je bio samo nekadašnji plejmejker Filadelfije Alan Ajverson koji je 2001. ubacio 48 poena. Vestbrukov učinak iznosio je 27 koševa, 11 skokova i osam asistencija, a solidnu partiju pružio je i Serž Ibaka sa deset poena i šest uhvaćenih lopti.

Povezana vest:  Gavrilović: Njihova agresivnost i dobra odbrana uzroci poraza

Na suprotnoj strani istakao se Džejms sa 30 koševa, devet skokova, četiri asistencije i isto toliko ukradenih lopti. Naredna utakmica, takođe u Oklahomi, igra se u noći između četvrtka i petka.