juniori sp 2013Juniori Srbije srebrni, snažan otpor u finalu protiv SAD

Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na prvenstvu sveta u Pragu pošto je večeras u finalnoj utakmici izgubila od selekcije SAD sa 82:68 (26:22, 14:16, 17:13, 25:17).
Juniori Srbije ostvarili su identičan uspeh kao i pre dve godine na šampionatu u Letoniji.
Izabranici selektora Dejana Mijatovića pružili su u finalnom meču još jednom snažan otpor favorizovanoj selekciji SAD, bili apsolutno ravnopravni više od 30 minuta, ali su posustali u poslednjoj četvrtini i na kraju morali da se zadovolje vicešampionskom titulom.
Kapiten Vasilije Micić i njegovi saigrači, što je još važnije od medalje i mesta na pobedničkom postolju, pokazali su košarka?koj planeti da Srbiji predstoji svetla budućnost.
Veći deo prvog poluvremena srpski juniori odigrali su skoro pa savršeno. Pronalazili su dobra rešenja protiv presinga, izgarali u odbrani, bili strpljivi i mudri u napadu.
Jovan Novak je pogodio dve trojke, Micić u prvih deset minuta imao čak pet asistencija, a Nikola Janković i Nikola Milutinov uspevali da iskontrolišu većinu zbivanja u oba reketa.
Vodila je Srbija sa 7:2 na samom početku meča i 18:15 u osmom minutu, ali je samo trenutak nepažnje bio dovoljan da Amerikanci za 90 sekundi naprave seriju 11:4 i prvu deonicu ipak reše u svoju korist (22:26). Nisu se naši reprezentativci demoralisali ni kad je rival u 16. stekao sedam poena prednost (29:36), zaigrali su još energičnije i borbenije i uspeli da brzo uspostave ravnotežu u igri i uhvate rezultatski prikljueak.
Sjajnu rolu u finišu prvog dela imao je Nikola Jokić koji je sa sedam poena bio najveći krivac što je selekcija SAD otišla na odmor s mininalnom prenošću (38:40), što je na prethodnim utakmicama na šampionatu bilo nezamislivo.
Trojke Jovana Novaka, Nikole Jokića i Mihajla Andrića omogućile su Srbiji da u 26. minutu stigne nadomak izjednaeenja – 47:48, ali je ponovo usledila ekspresna reakcija selekcije SAD serijom 7:0. Uspeli su Amerikanci da pojačaju odbranu, preuzmu dominaciju u skoku, što im u prve tri četvrtine nikako nije uspevalo.
U tim trenucima srpskim reprezentativcima popustila je koncentracija, sve češće su pod velikim pritiskom pravili greške, a serijom lakih poena Amerikanci su u 33. minutu stigli do odlučujećeg vođstva (54:69). Iako se pobednik već tada mogao lako predvideti, srpski juniori su do samog kraja bili istrajni i borbeni, pokušavali na sve načine da bar ublaže poraz i još jednom pokazali da nikad ne odustaju i ne predaju se olako, što im je uostalom i omogućilo da stignu do drugog mesta na planeti, na čemu zaslužuju sve čestitke.
Srbija: Pot, Novak 21, M. Janković, Jokić 10, Kutlešić, Micić 13, Anđušić, Milutinov 7, N. Janković 9, Andrić 6, Dobrić, Šalić 2.
SAD: Pejton 9, Sulimon 12, Vilijams ? Gos 15, Smart 11, Frejzer, Robinson, Vinslou, Gordon 6, Harel 17, Tobi 2, Stouks 4, Okafor 6.
Bronzana medalja pripala je Litvaniji, koja je pobedila Australiju sa 106:100 posle produžetka.

Povezana vest:  Džikić: Tek ću sada da "jašim" moje igrače