duda ivkovic arena kzn

Ivković: I u košarci se peru pare

Doskorašnji selektor košarkaške reprezentacije Srbije Dušan Ivković izjavio je da je domaća košarka danas u sličnoj situaciji kao pod sankcijama, ali mnogo goroj.
On je u intervjuu za najnoviji broj NIN-a naglasio da mnogi mladi talenti koji su odlično skautirani ne samo u košarkaškom, već i obrazovnom i kulturnom smislu, odlaze iz zemlje već s 11 ili 12 godina.
-Vraćamo se u janjičarsko vreme gde se biraju najbolja deca i odvode u nepovrat – kazao je Ivković.
On je naglasio da je i u košarci prisutan fudbalski manir pranja para preko kupovine igrača i dodao da je forsiranje dva najjača kluba siguran put u propast.
-Treba revitalizovati stare centre, poput Čačka, Kruševca, Kraljeva, Kragujevca, formirati jaku juniorsku ligu, a ne dovoditi igrače u Beograd i ovde ih što pre ‘utopiti’ – kazao je bivši selektor.
Odgovarajući na pitanje da li ubuduće treba pozivati igrače koji nisu bili povređeni, a odbili su da igraju za nacionalni tim, Ivković je decidno poručio da na takve igrače ne treba računati.
-Pitajte nepovređene igrače zašto nisu igrali, a da se ja pitam ubuduće, ne bih ih zvao. Nisam za prijave protiv onih koji odluče da ne igraju za nacionalni tim, jer onda FIBA propisuje zabranu igranja u roku od šest do 12 meseci, čime automatski gube ugovore – kazao je trofejni trener i naglasio da razume da je sezona duga i naporna, ali da su svi profesionalni sportisti u sličnoj situaciji.
-Zato mislim da treba raditi s onima koji žele da igraju -istakao je Ivković.
Bivši selektor rekao je da selekcija koju je vodio na Evropskom prvenstvu u Sloveniji poseduje ogroman potencijal, ali i „da ne možemo da se pozivamo na činjenicu da smo bili najmlađi tim“.
-Da budemo objektivni, nisam baš namerno birao najmlađe. Odabrao sam ono što je preostalo, ono što sam mogao da odaberem u poslednjem momentu – rekao je Ivković.
On je istakao da još nije odlučio da li će nastaviti sa trenerskim poslom i da bi u tu odluku trebalo da uključi i porodicu.
-Lično, osećam da mogu da radim bolje nego što sam ikada radio. U svakom slučaju, neću čekati da nekom od kolega trenera ‘odleti glava’, pa da preuzimam klub. To ne dolazi u obzir. Kada dođe vreme, razmisliću da li bi trebalo da nastavim sa trenerskim poslom – zaklučio je Ivković.
Ivković je kao selektor Jugoslavije osvojio Evropska prvenstva 1989, 1991. i 1995. godine, Svetsko prvenstvo 1990. u Argentini, dok je na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. predvodio nacionalni tim do srebrne medalje.
On je na funkciji selektora Srbije bio od 2008. godine, a u tom periodu najveći uspeh ostvario je osvajanjem srebrne medalje na šampionatu Evrope u Poljskoj 2009. godine. Na nedavno završenom prvenstvu u Sloveniji podmlađeni srpski tim osvojio je sedmo mesto i izborio plasman na Svetsko prvenstvo u Španiji naredne godine.
Tokom trenerske karijere vodio je na desetine klubova, među kojima su i Partizan, Radnički Beograd, Aris, AEK, PAOK, Šibenik, Vojvodina, moskovski Dinamo i CSKA, a najviše uspeha imao je sa grčkim Olimpijakosom sa kojim je dva puta bio prvak Evrope, 1997. i 2012. godine.

Povezana vest:  NBA LIGA, Sansi prekinuli niz Tandera