derbi (1)

JADRANSKA LIGA

Zvezda nadigrala Partizan posle produžetaka

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su večeras Partizan posle produžetaka u Beogradu u poslednjoj utakmici Osmog kola regionalne Jadranske lige sa 86:83 (14:21, 24:18, 16:21, 19:13, 12:10). Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Boban Marjanović s 27 poena uz šest skokova i jednu asistenciju, dok je Demarkus Nelson postigao 15, a Čarls Dženkins 13. 
U ekipi Partizana najefikasniji bio je Bogdan Bogdanović sa 22, a dva manje ubacio je Dragan Milosavljević, dok je 12 poena zabeležio Žofri Lovernj, uz devet skokova. Zvezda tako posle pobede u prvom „večitom“ derbiju ove sezone deli prvo mesto u Jadranskoj ligi sa šest pobeda iz osam mečeva, uz Partizan i Cedevitu koji imaju isti učinak. 
„Večiti“ rivali odigrali su neizvestan i uzbudljiv meč u kojem je Partizan uglavnom vodio, iako je pre meča važio za autsajdera.  Crno-beli su u petak ostali bez prvog plejmejkera Lea Vestermana, koji će pauzirati nekoliko meseci, imaju nekoliko „rovitih“ igrača, a u petak su u Evroligi doživeli poraz sa više od 40 poena razlike. 
Zvezda je bila u sasvim suprotnom raspoloženju: zdravi, posle serije pobeda koja im je povećala šanse za plasman u Top 16 fazu. Uprkos tome, crno-beli su se odmah rastrčali i brzo došli do 11 poena prednosti u prvoj četvrtini, 19:8, pre svega zahvaljujući sjajnoj igri kapitena Dragana Milosavljevića, koji je za prva četiri minuta postigao osam poena. 
Zvezda je bila stegnuta i kao da se nije snalazila na terenu, a držala je priključak zahvaljujući Nelsonu i Dženkinsu. Partizan je do kraja prvog poluvremena vodio, ali su crveno-beli uspeli da priđu posle dve vezane trojke Dženkinsa na 29:24, a onda se razigrao i Marjanović, tako da je sredinom druge deonice bilo 31:30 za domaćina. 
Partizan je energijom i poletom držao prednost, ali je u Zvezdi Marjanović praktično igrao sam. Domaći tim nije imao rešenja za visokog centra crveno-belih, koji je hvatao lopte i poentirao iz reketa i praktično sam držao svoj tim u rezultatskom „priključku“. 
Zvezda je poluvreme završila košem Šilba u poslednjoj sekundi za prednost Partizana od 39:38. Drugo poluvreme nije donelo nikakve izmene u igri, osim što se Marjanoviću priključio i Dženkins, tako da je Zvezda u 23. Minute prvi put povela, s 43:42. Tada se zaigralo „koš za koš“, sa mnogo energije i zalaganja na obe strane terena, ali je Partizan u samoj završnici treće deonice napravio mini-seriju 8:2 i ušao u poslednju deonicu sa prednošću od 60:54. 
Poslednja deonica donela je pravu dramu u Pioniru. Partizan je uglavnom vodio, da bi Zvezda sredinom deonice povela sa 64:62 posle trojke Jake Blažiča koji je upisao 13 poena. Crno-beli su iskoristili sledeća dva napada i povratili prednost, a onda su posle koševa Milosavljevića došli do četiri poena prednosti, 71:67. 
Zvezda je izjednačila pogocima Blažiča i Marjanovića, da bi još jednim košem prvog centra povela sa 73:71, 86 sekundi pre kraja. Nijedan tim nije tada uspevao da postigne koš, a Partizan se odlučio da brani poslednji napad Zvezde i uspeo je da ga odbrani, posle čega mu je ostalo devet sekundi za poslednji posed, koji je iskorristio Lovernj 1,6 sekundi pre kraja. Za preostalo vreme gosti nisu uspeli da postignu koš, tako da je meč otišao u produžetak. 
Zvezda je odlično počela dodatno vreme, napravivši seriju 10:4 za vođstvo 83:77 minut i 40 sekundi pre kraja. Partizan je uspeo da priđe na 81:83 u poslednjem minutu. Poslednji napad crveno-belih završio se promašajem Nelsona, ali je Blažič uhvatio loptu u napadu i postigao koš za vođstvo 85:81 na devet sekundi do kraja. 
Za to vreme Lovernj je uspeo da postigne koš sekund pre kraja, te je meč rešen, a Nelson je postigao koš za konačni rezultat. 

Povezana vest:  Tomić: Ja sam kriv za poraz