VARSAVA4Zajedništvo i prijateljstvo „Ujedinjene odbojke“ trijumfovali na Specijalnoj olimpijadi u Varšavi – zlatna medalja za Srbiju
 
Turnir Specijalne olimpijade u okviru projekta „Ujedinjena odbojka“ održan je od 27. – 30. avgusta u Areni Ursinov u Varšavi, pre početka Svetskog prvenstva u konkurenciji seniora u Poljskoj. Glavni događaj je bila aktivnost zajedništva i objedinjavanja u okviru projekta Specijalne olimpijade „Ujedinjena odbojka“, koji kombinuje drugare sa i bez intelektualnih invaliditeta u okviru jedne ekipe koja trenira i takmiči se.
Kroz zajednički jezik sporta, turnir „Ujedinjena odbojka“ ima za cilj da ohrabri ljude sa i bez intelektualnih invaliditeta da probiju barijere i da stvore nova prijateljstva koja će pomoći da se izgradi jedno pravo inkluzivno društvo. Združeni sport je fenomen koji sve više dobija na popularnosti u pokretu Specijalne Olimpijade, pošto osim sporta promoviše vrednosti značaja integracije u društvu.
Uz podršku FIVB, pred početak Svetskog prvenstva za seniore, četiri združene odbojkaške reprezentacije Specijalne olimpijade iz Nemačke, Poljske, SAD i Srbije nastupile su u ovom projektu sa ukupno 48 odbojkaša, 24 sa intelektualnim invaliditetom, 24 združenih saigrača i 12 trenera.
Ove velike sportiste su podržale brojne odbojkaške legende iz celog sveta, predstavnici diplomatskih predstavništava iz zemalja učesnica, Međunarodna odbojkaška federacija (FIVB), Ministarstvo sporta Poljske, Odbojkaška federacija Poljske i mnogi partneri ovog događaja.
Zlatnu medalju je osvojila Srbija, posle dramatične utakmice i pobede nad Nemačkom u finalu sa 2:1 (15:25, 27:25, 15:5).
Radost učesnika i nova prijateljstva bili su jednako važni kao i konačni rezultati ovog turnira na kojem je Srbija zauzela prvo mesto i osvojila zlatnu medalju, a nagrade su uručene pre ceremonije otvaranja Svetskog prvenstva i prve utakmice na Nacionalnom stadionu u Varšavi, koju su odigrali Srbija i Polsjak. Đidžong Vei, počasni predsednik FIVB, i Miroslav Pšedpelski, predsednik Odbojkaške federacije Poljske, uručili su ekipama medalje i nagrade, kao i lopte Svetskog prvenstva sa potpisima igrača.
Povezana vest:  Seniori Srbije u sredu počinju pripreme za turnir u Zagrebu i Svetsku ligu 2017.