vlade divac hajat

OKS: Prijem Kosova u MOK ne sme da ugrozi srpske sportiste

Olimpijski komitet Srbije (OKS) najoštrije je danas osudio odluku Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) o prijemu u punopravno članstvo jednostrano proglašene Republike Kosovo, jer je na taj način napravljen presedan pošto nije u pitanju članica Ujedinjenih nacija.
Na sednici Izvršnog odbora konstatovano je da je OKS blagovremeno uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti i u prethodnih pet godina, uspevao da blokira prijem Kosova u MOK, štiteći odredbe Olimpijske povelje.
-Od 1996. godine do danas, član 30 Povelje koji govori o međunarodnom priznanju države tumačen na način koji podrazumeva njeno članstvo u UN. Ovog puta protumačen je na način da je država međunarodno priznata time što ju je priznala većina međunarodne zajednice, tj. 108 od 193 članice UN – navodi se u saopštenju OKS.
OKS navodi da je tumačenje koje podrazumeva članstvo upotrebljeno kada je Srbija stopirala nastup kosovskih sportista u Londonu. Ujedno, OKS je nastojao da uključi u svoje programe i sportiste koji žive na teritoriji Kosova i Metohije i integriše ih u sistem sporta u Srbiji i da su o tome blagovremeno obaveštene Međunarodne institucije na Kosovu, kao i MOK.
-Predstavnici OKS imali su niz sastanaka sa relevantnim organima MOK-a, kao i sa bivšim i sadašnjim predsednikom MOK-a, Žakom Rogom i Tomasom Bahom na kojima su iznošeni argumenti protiv prijema Kosova u olimpijsku porodicu. Poslednji u nizu sastanaka održan je sa predsednikom Bahom u Bangkoku, nakon odluke o privremenom članstvu Kosova u MOK-u. Svaki korak preduzet je u koordinaciji sa državnim organima Republike Srbije – poručuju iz OKS.
Istovremeno, iz OKS saopštavaju da je deo medija slobodno interpretirao izjavu Tomasa Baha AP-u i pogrešno protumačio razloge neprisustvovanja delegacije OKS na sednici MOK-a u Monaku. Naime, članovi MOK-a nisu predstavnici nacionalnih olimpijskih komiteta, već pojedinci koji predstavljaju MOK i Olimpijski pokret u svojim državama. Srbija od 2006. godine nema nijednog člana u Međunarodnom olimpijskom komitetu, te ni mogućnost učešća ni glasanja na sednici.
-U članku AP jasno piše da su “Srpski zvaničnici odbili da priznaju nezavisnost Kosova i da su se snažno usprotivili priznanju Kosova od strane MOK-a”, a citirana je i izjava predsednika MOK-a Tomasa Baha: “Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac, bivša NBA zvezda, nije zadovoljan odlukom koju je doneo MOK, ali je prihvata u interesu sportista. U skladu sa prenetim stavom predsednika OKS, Izvršni odbor doneo je zaključak da sport mora da bude nezavisan od politike i da ovakva odluka MOK-a ne sme ni na koji način da ugrozi interese sportista Srbije i njihove nastupe na međunarodnim takmičjima – zaključuje se u saopštenju OKS.

Povezana vest:  Osmoro optuženo zbog preprodaje karata za Olimpijske igre