Otvaranje EYOF Tbilisi 2015 Tim Srbije pred otvaranje 003

U Tbilisiju svečano otvoren XIII letnji EYOF

Svečanom ceremonijom večeras je na stadionu Mikeil Meski u Tbilisiju otvoren XIII letnji Evropski olimpijski festival mladih (EYOF), a u defileu sportista zastavu Srbije nosila je Katarina Lazović kapiten odbojkaške reprezentacije Srbije.

Olimpijski plamen su do stadiona, od Trga Slobode nosili zvaničnici i visoki funkcioneri Gruzije, da bi na samom stadionu olimpijsku baklju preuzeli olimpijski šampioni Temur Dadiani, Gela Ketashvili, Nino Salukvadze i na kraju Zurab Zviadauri koji je i upalio olimpijski plamen na stadionu.

Gruzijski višestruki olimpijski, svetski i evropski prvaci Nona Gaprindašvili, Levan Tediašvili, Vaktang Blagidze, Vazha Kačarava, Roman Rurua i Rafael Chimishkyan su uneli zastavu Evropskih olimpijskih komiteta na stadion.

Povezana vest:  MOK: Za OI 2024. suma od 1,5 milijardi dolara

Trinaesti Evropski olimpijski festival mladih je zvanično proglasio otvorenim premijer Gruzije Irakli Gharibashvili.

„Veoma sam radostan i uzbudjen, ali u isto vreme imam i osećaj velike odgovornosti. Organizacioni komitet je vredno radio i veoma sam ponosan što naš san sada postaje stvarnost. Dragi sportisti, vi ste za nas posebni. Vaša ljubav i posvećenost sportu vas je dovela ovde. Ovo je vaše slavlje! Vaš nastup ovde biće istorija za buduće generacije, a za vas će biti veliki korak u budućnost. Ovi je istorijski događaj i svi smo mi deo istorije koja nastaje ovde i sad. Hvala vam,“ rekao je Aleksej Akveldiani, predsednik Organizacionog komiteta.

Povezana vest:  Bah: Igre u Tokiju sa razumnim brojem gledalaca

„Ove Igre su veliki korak napred u razoju sporta u Gruziji, ali su isto tako veliki korak u oporavku Tbilisija od poplava koje su zadesile ovaj grad prošlog meseca. Sport ima važnu ulogu pružajući nadu u teškim vremenima. Znajte da je čitava evropska olimpijska porodica uz vas. Dragi devojčice i dečaci, naši domaćini su izgradili fantastičnu sportsku scenu, ali samo ste vi ti koji možete da učinite ovaj vestival uspešnim. Uživajte u jedinstvenom trenutku u kojem predstavljate svoju zemlju,“ rekao je predsednik Evropskih olimpijskih komiteta Patrik Hiki.

Povezana vest:  Meklaren: Više od 1.000 ruskih sportista umešano u sistemski doping

Sportiste Srbije je pred ceremoniju otvaranja obišao generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije Đorđe Višacki. „Za većinu od vas će ovo biti najveće takmičenje koje ste doživeli do sada, a za neke će ovo biti prvi korak za nadamo se olimpijskim medaljama. Neki sa druge strane možda neće ostvariti taj san, ali ćete svakako imati ovo olimpijsko iskustvo iza vas. Takmičite se, uživajte i predstavljajte našu zemlju na najbolji mogući način,“ poručio je mladim sportistima Đorđe Višacki.