Svetska antidoping agencija (WADA) saopštila je da je grupa ruskih hakera objavila još jednu seriju poverljivih podataka o sportistima iz njene baze.

-Veoma smo svesni da je ovo krivično delo jer su bezobzirno izloženi lični podaci sportista i to će za njih biti veoma stresno. Ovo je odmazda protiv agencije i globalna borba protiv antidoping sistema – naveo je generalni direktor WADA Olivije Nigli.

Prema navodima WADA, dogodio se sličan napad kao u utorak i da je hakerska grupa „Fancy Bear“ objavila poverljive podatke 25 sportista iz osam zemalja. Medju objavljenim dosijeima je 10 iz SAD, po pet iz Nemačke i Velike Britanije i po jedan iz Češke, Danske, Poljske, Rumunije i Rusije. WADA ipak nije otkrila o kojim sportistima je reč.

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Kovačevićeva i Petrović danas na borilištima

U utorak su objavljeni nalazi, izmedju ostalih, olimpijske šampionke u gimnastici Simon Bajls i teniskih šampionki Serene i Venus Vilijams, kao i mnogih drugih američkih sportista.

Kako je preneo Sputnjik, ta hakerska grupa navela da je doskorašnjoj prvoj teniserki sveta Sereni Vilijams dozvoljeno da, izmedju ostalih, koristi supstance oksikodon i hidromorfon 2010, 2014. i 2015. godine.

Njenoj starijoj sestri Venus Vilijams dozvoljeno je da, izmedju ostalog koristi prenizon i prednizolon 2010, 2011, 2012. i 2013. godine. U dokumentima se ne navodi dijagnoza sportista koja je navela WADA da im dopusti da koriste zabranjene supstance.

Povezana vest:  KADETI – XI EVROPSKI OLIMPIJSKI FESTIVAL MLADIH – EYOF 2011, Turska uspešnija na otvaranju

Ta hakerska grupa navela je i da je američka gimnastičarka Simon Bajls, koja je osvojila četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, pala na doping testu u avgustu, ali da zbog toga nije suspendovana. Takodje, navodi se i da je njoj bilo dozvoljeno da 2013. i 2014. godine uzima odredjene zabranjene supstance.

Povezana vest:  Grgić 16, Mikec 18. u kvalifikacijama MK pištoljem