Paspalj_Divac_Visacki_TodorovU Olimpijskoj kući održana je XVI sednica Predsedništva OKS

 

Na ovoj sednici Predsedništvo je usvojilo kriterijume za izbor najuspešnijih sportista, ekipa i trenera godine u sportovima i disciplinama sa programa letnjih i zimskih Olimpijskih igara, a koji proizilazi iz pravilnika o priznanjima OKS usvojenog na godišnjoj Skupštini Olimpijskog komiteta održanoj aprila 2010.

Prema novom pravilniku o priznanjima, ovog decembra na proslavi Dana OKS, uz najuspešnijeg sportistu, sportistkinju, mušku i žensku ekipu i trenera, po prvi put biće dodeljen i Trofej OKS  najuspešnijem mladom sportisti za proteklu godinu.

Povezana vest:  Kosovo na Evropskim igrama, ukoliko ga MOK primi u članstvo

Predsedništvo OKS imenovalo je i Komisiju za priznanja koja će imati ulogu da Predsedništvu OKS predlaže kandidate za Trofej Olimpijskog komiteta Srbije. Članovi komisije biće predsednik Sportske komisije OKS Nikola Kuljača, Programske komisije OKS Nebojša Ilić, članovi Predsedništva Jasna Šekarić i Mirko Nišović, a komisijom će predsedavati predsednik OKS Vlade Divac.

Za Trofej Međunarodnog olimpijskog komiteta za 2010. godinu, koji će biti dodeljen u oblasti “Sport – inspiracija mladima” Predsedništvo je na predlog Sportske komisije donelo odluku da kandidat OKS bude Nikola Grbić, odbojkaš, višestruki osvajač olimpijskih, svetskih I evropskih odličja.

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Slovenija ostvarila prvu pobedu na ZOI

Predsedništvo OKS usvojilo je predlog Sporazuma o saradnji sa Nacionalnim olimpijskim komitetom Alžira, koji će biti potpisan tokom trajanja Generalne skupštine Evropskih olimpijskih komiteta.

Predsedništvo OKS usvojilo je i kriterijume za dodelu novinarskih akreditacija na LOI London 2012. Prilikom podele akreditacija novinarima i fotoreporterima kriterijumi će biti: medijska pokrivenst tržišta; praćenje aktivnosti OKS i promovisanje olimpijskih vrednosti u Srbiji i distribucija akreditacija za LOI Atina 2004. i Peking 2008. Međunarodni olimpijski komitet dodelio je Olimpijskom komitetu Srbije: 18 novinarskih akreditacija, 7 fotoreporterskih i 1 posebnu novinarsku za praćenje jednog sporta.

Povezana vest:  Srpski olimpijci dočekani ispred Starog dvora

XVI_sednica_Predsednistva_OKS