Svečanom ceremonijom na stadionu Asim Ferhatović Hase, poznatijem kao Koševo, sinoć je u Sarajevu otvoren XIV po redu zimski Evropski olimpijski festival mladih (EYOF).

Na istom mestu olimpijski plamen je goreo i pre 35 godina kada su 1984. u Sarajevu održane Zimske olimpijske igre.

Predsednik Evropskih olimpijskih komiteta Janez Kocijančić rekao je da je EYOF prava prilika da se oživi olimpijski duh kojim se Sarajevo ponosilo. “Verujem da će sportski entuzijazam i rezultati mladih ponovo osvežiti olimpijski dih i ugled ovog grada,” rekao je Kocijančić.

Povezana vest:  Divac: U Riju očekujem najmanje pet medalja

EYOF je svečano proglasio otvorenim Milorad Dodik: “Hvala svima koji su omogućili da se olimpijska baklja vrati na ove prostore. Danas imamo baklju gde su pre nekoliko decenija održane OI. Zato želim da kažem da ste došli u zemlju puno različitosti, ali među ljude koji su poznati kao dobri domaćini. ”

Povezana vest:  Predsednica Litvanija bojkotuje Igre u Sočiju

Zastavu Srbije u defileu nacija nosila je naša skijašica Zoja Grbović.

Tim Srbije koji čine troje sportista Zoja Grbović (alpsko skijanje), Leona Rogić (umetničko klizanje) i Sabahudin Rastić (nordijsko trčanje) pre ceremonije otvaranja pozdravili su čelnci Olimpijskog komiteta Srbije predsednik Božidar Maljković, potpredsednik Žarko Zečević i generalni sekretar Đorđe Višacki.

Danas, prvog dana takmičenja, prva na borilište izlazi Zoja Grbović. Start veleslalomske trke zakazan je za 10 časova. 

Povezana vest:  Hiki: Naredne Evropske igre u zemlji Zapadne Evrope