01 OLIMPIJSKI VEKOVNIK Korica“OLIMPIJSKI VEKOVNIK” – 100 godina Olimpijskog komiteta Srbije

 

U godini u kojoj Olimpijski komitet Srbije proslavlja 100 godina postojanja, iz štampe je izašla dvotomna monografija OLIMPIJSKI VEKOVNIK kapitalno izdanje – na 1.100 strana u tvrdom povezu i luksuznoj opremi.

Suizdavači ovog jedinstvenog dela su Olimpijski komitet Srbije i Službeni glasnik.

Prvi put u monografiji OLIMPIJSKI VEKOVNIK osvetljava se razvoj i delovanje našeg nacionalnog olimpijskog komiteta u proteklih 100 godina u Kraljevini Srbiji, Kraljevini SHS, Kraljevini Jugoslaviji, FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG i Republici Srbiji i objavljuju autentična dokumenta koja su uticala na razvoj našeg olimpijskog pokreta.

Povezana vest:  OI 2016, Klišina suspendovana sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru

OLIMPIJSKI VEKOVNIK prvi objavljuje imena, plasmane i rezultata svih 1.323 olimpijaca koji su od 1912. pod srpskom i jugoslovenskom zastavom učestvovali na svim Letnjim igrama i ostvarili 1.747 učešća i osvojili 98 medalja, imena, plasmane i rezultate svih 254 olimpijaca na Zimskim igrama, koji su imali 334 učešća i osvojili četiri medalje, imena i rezultate osvajača 601 medalje na Mediteranskim igrama, 42 medalje na Evropskim olimpijskim festivalima mladih i tri odličja na I Olimpijskim igrama mladih.

Povezana vest:  OKS: Novi kriterijumi za kategorizaciju zimskih sportova

Za OLIMPIJSKI VEKOVNIK uzbudljiva svedočanstva o osvajanju olimpijskih odličja napisali su naši asovi Ivan Gubijan, Stjepan Bobek, Branislav Simić, Đorđe Perišić, Branislav Pokrajac, Svetlana Kitić, Jasna Šekarić, Vlade Divac, Nikola Grbić, Milorad Čavić i mnogi drugi, a učešće naših sportista na Igrama praćeno je autentičnim dosad neobjavljivanim fotografijama.

Zvanična promocija OLIMPIJSKOG VEKOVNIKA održaće se sredinom decembra.

Povezana vest:  ZOI SOČI 2014, Vukićević bez plasmana u veleslalomu