Međunarodni olimpijski komitet (MOK) i Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju pokušavaju da ubede javnost da će se to takmičenje održati sledeće godine uprkos pandemiji korona virusa.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo je da se održe ovog leta, ali su odložene na godinu dana zbog pandemije. Predsednik Organizacionog odbora Toširo Muto rekao je prošle nedelje da vakcina nije uslov za održavanje Igara, a član MOK koji nadgleda pripreme za Olimpijske igre Džon Kouts rekao je da će se takmičenje održati uprkos pandemiji.

Povezana vest:  Kina se kandidovala za ZOI 2022.

Kouts će u sredu učestvovati na onlajn sastanku sa članovima Izvršnog odbora MOK i očekuje se da će dati optimističnu prognozu.

U Japanu su prethodnih meseci obavljene ankete u kojima su kompanije i javnost pokazali skepticizam oko održavanja Igara.

„Možemo vam reći da je MOK potpuno posvećen proslavi 32. Olimpijskih igara sledeće godine u Tokiju. Počeli smo sa formulisanjem konkretnih koraka koje ćemo preduzeti“, rekao je portparol Organizacionog komiteta Masa Takaja.

Povezana vest:  Olimpijski komitet Srbije menja znak

Radna grupa sastavljena od čelnika Vlade i Tokija, medicinskih eksperata i čelnika Olimpijskog saveza Japana počela je prošle nedelje niz sastanaka sa ciljem da se utvrdi da li Tokio sledeće godine može da organizuje Olimpijske igre.

Na sastancima koji će se održati u narednih nekoliko meseci razgovaraće se o tome kako dovesti sportiste u Japan, testiranju na korona virus, merama da se obezbede borilišta, antivirusnim merama u Olimpijskom selu, pitanja imigracije i statusu navijača.

Povezana vest:  „OLIMPIJSKI ČAS“ održan u Petrovcu na Mlavi, rodnom mestu Dragutina Tomaševića

Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama očekuje se učešće od 15.400 sportista. Uz njih, takmičenjima će prisustvovati hiljade trenera, tehničkog osoblja i predstavnika medija.