Naš najbolji alpski skijaš Marko Vukićević startovao je na takmičenju u prvoj disciplini u alpskom skijanju na Zimskim olimpijskim igrama. Rano jutros u 05:00h konačno je održana trka u najbržoj disciplini alpskog skijanja – spustu. Marko Vukićević nije uspeo da završi trku u najbržoj alpskoj disciplini, obzirom da je odustao usled pada u gornjem delu staze. 

Marko je startovao kao 33. takmičar od ukupno 43, koliko je bilo prijavljeno. Na izuzetno teškoj i zahtevnoj stazi sa dužinom od preko 3 km i sa delovima na kojima se razvijaju brzine od preko 135 km/h, učesnici su ostavili dobar utisak na premijernom takmičenju u okviru alpskog skijanja.

Marko je na prvom prolazu imao vreme od 16.95 sekundi i prolaznom brzinom od 108 km/h što je već u tom trenutku dovelo do zaostatka od 1.36 sekundi za prvoplasiranim. U sledećoj deonici olimpijske staze „Stena (the Rock)“, Marko Vukićević je još više uvećao zaostatak u odnosu na prvoplasiranog takmičara pa je taj zaostatak iznosio 4.30 sekundi. Njegovo drugo prolazno vreme iznosilo je 36.51 sekundi.

Povezana vest:  Bah podnosi ostavku na mestu predsednika DOSB-a

Naš takmičar nije uspeo da nastavi dalje trku, jer je na oštrom zaokretu nakon drugog prolaza u nešto užem delu staze izgubio kontrolu nad skijama, što je dovelo do njegovog pada.

Odmah nakon trke, naš najbolji skijaš je objasnio šta se dogodilo tokom njegove trke i izrazio je uverenje da će u sutrašnjoj trci supervelelslaloma ostaviti bolji utisak.

Povezana vest:  Srpski reprezentativci osvojili čak 21 medalju na Specijalnim zimskim olimpijskim igrama u Austriji!

Na žalost, nisam uspeo da završim trku. U jednom delu staze sam izgubio oslonac na skijama i pao sam. Dosta je danas staza brža (nego prethodnih dana na treninzima) i drugi takmičari su imali dosta problema, ali ja se nadam da ću sutra da odvezem bolju trku u superveleslalomu i da ostvarim bolji rezultat, rekao je Marko Vukićević nakon trke.

Trka je konačno održana posle odlaganja od 24 sata koje je došlo kao posledica jakog vetra koji je juče duvao i nije dozvolio da se takmičenje održi kako je to bilo planirano. Ovaj spust karakterisale su izuzetno velike brzine koje su takmičari razvijali. Upravo to, kao i veoma zahtevna postavka staze dovele su do toga da 7 od 43 takmičara nije uspelo da završi trku ili nisu ni startovali.

Povezana vest:  Zvonjavom zvona označen početak OI

Pobednik olimpijskog spusta u Pekingu bio je Švajcarac Beat Fojz koji je sjajnom vožnjom iza sebe ostavio Johana Klareja iz Francuske i Matijasa Majera iz Austrije, osvajače srebrne i bronzane medalje. Fojz je zlato osvojio sa vremenom od 1:42.69. Drugoplasirani Klarej je bio sporiji samo 10 stotinki od novog olimpijskog šampiona, dok je trećeplasirani Majer zaostao 16 stotih delova sekunde.

Naš takmičar već sutra od 04.00 časova ujutru ponovo će izaći na stazu u disciplini superveleslalom, još jednoj brzinskoj disciplini. To će Marku ujedno biti i poslednji nastup na ovim Zimskim olimpijskim igrama.