U beogradskom hotelu „Moskva“, gde je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub, obeleženo je 113 godina olimpijskog pokreta u Srbiji. Poštujući višegodišnju tradiciju, na spomen ploču ispred hotela „Moskva“ u kojem je osnovan Srpski olimpijski klub, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i ministar sporta Zoran Gajić položili su lovorov venac i intonirana je himna Srbije. Predsednik Maljković i mladi sportista, Luka Jašić, osvajač srebrne medalje u brzom klizanju na zimskom EYOF – u 2023, zajedno su isekli tradicionalnu Olimpijsku tortu. Proslavi rođendana prisustvovali su ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, gospodin Branko Ružić; gradonačelnik Beograda, gospodin Aleksandar Šapić; ambasador Republike Poljske – zemlje domaćina narednih Evropskih igara, gospodin Rafal Perl; članovi porodice osnivača Olimpijskog komiteta Srbije, generala Svetomira Đukića i mnogobrojne zvanice iz sveta sporta.

Spomen – sobu na četvrtom spratu hotela „Moskva“ gde je pre 113 godina i oformljen Srpski olimpijski klub danas su obišli predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, gospodin Božidar Maljković sa generalnim sekretarom OKS, gospodinom Đorđem Višackim; ministrom sporta, gospodinom Zoranom Gajićem, kao i sa Njegovom Ekselencijom, ambasadorom Republike Poljske u Srbiji, gospodinom Rafalom Perlom.

U svom obraćanju zvanicama, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković najpre se osvrnuo na osnivača olimpijskog pokreta u našoj zemlji, generala Svetomira Đukića, a potom istakao uspeh koji su naši sportisti postigli u ovoj predolimpijskoj godini, čija će kruna biti III Evropske igre.

Svaki put kada se obraćam povodom obeležavanja dana kada je Srpski olimpijski klub ustanovljen, osećam posebnu obavezu i preplavljen sam najlepšim emocijama, obzirom da se na ovaj dan uvek podsetim važnosti i težine onoga što je vizionarski pre 113 godina učinio general Svetomir Đukić čiji članovi porodice su i danas sa nama. Koristim ovu priliku da iskažem najdublje poštovanje potomcima našeg osnivača i da se zahvalim što su ostali uz Olimpijski komitet Srbije i ideju u koju je verovao i njihov otac i deda.

Povezana vest:  Predsednica Brazila: Zika virus neće ugroziti Olimpijadu

Ova godina odmakla je samo dva meseca, a naši najbolji sportisti već su nam priredili mnogo zadovoljstva i uspeha. Od gotovo nestvarnog uspeha Novaka Đokovića na Australian openu, preko sjajnih pobeda džudista, rvača, tekvondista i mnogih drugih, do prve osvojene medalje na Evropskom olimpijskom festivalu mladih u zimskim sportovima za našu zemlju nakon punih 16 godina. Siguran sam da su ova dva meseca samo najava sjajne sportske godine koja je pred nama, a čija bi kruna trebale da budu predstojeće III Evropske igre u Krakovu i Malopolskoj. Upravo na Evropskim igrama će naši sportisti tražiti i, siguran sam i osvojiti veliki broj normi i kvota za predstojeće Olimpijske igre u Parizu koje će se održati sledeće godine“, istakao je Maljković.

Nakon predsednika Maljkovića, prisutnima se obratio ministar sporta, gospodin Zoran Gajić koji je tom prilikom naglasio: „Danas je značajan dan u istoriji sporta naše zemlje. Slavimo 113. rođendan nacionalnog olimpijskog komiteta. Istorija Olimpijskog komiteta Srbije je bogata, sadržajna, prožeta rekordima, vrhunskim planetarnim rezultatima naših sportskih asova na kojima smo im večno zahvalni i koji nas čine neizmerno ponosnim. Ministarstvo sporta Republike Srbije, Olimpijski komitet Srbije, savezi, sportska društva i klubovi počinju novu fazu razvoja sporta u Srbiji. Akcenat je na ujedinjenom radu jedne porodice, što će dovesti do nastavka bogate istorije i novih naših uspeha u sportu. Stvorićemo nove i savršene uslove za treniranje, preduzeti konkretne korake za razvoj raznih sportova i jačanje saveza. Ključ našeg uspeha je ljubav, rad, vera u sebe i žar za trijumfom za svoju zemlju“.

Povezana vest:  OI 2016, Bolt sa 9,86 u finale, najbrže vreme u kvalifikacijama

Proslavi rođendana Olimpijskog komiteta Srbije prisustvovao je i gradonačelnik Beograda, gospodin Aleksandar Šapić.

Želim da čestitam svima nama i Olimpijskom komitetu Srbije 113 godina postojanja. Mesto na kome se danas nalazim mi daje zaista velike mogućnosti, ali i obaveze prema porodici iz koje potičem. Sportska porodica mi daje veliku obavezu da dok budem na ovom mestu učinim sve što je u mojoj mogućnosti, pre svega za srpski sport. Ne znam da li je ikada iz sportske porodice naša prestonica imala čoveka koji je prvi među jednakima, pa je time negde moja obaveza još veća. Zahvaljujući mestu na kome se danas nalazim imam priliku da doprinesem da se sportski glas dalje, dublje i snažnije čuje. Jedino što mogu svima vama da poručim je da iskoristimo ovaj period kada imamo jednog od nas na ovom mestu i da pokažemo svima da je srpski sport nešto najbolje što ovo društvo i što ova zemlja imaju.“ – istakao je gradonačelnik Beograda, gospodin Aleksandar Šapić.

Poljski grad Krakov zajedno sa regionom Malopolska biće ove godine domaćin trećeg po redu izdanja Evropskih igara. Ovo najveće takmičenje Evropskih olimpijskih komiteta imaće veliki takmičarski značaj, obzirom da će najveći broj takmičenja biti kvalifikaciona za Olimpijske igre u Parizu 2024. Tim povodom, ceremoniji je prisustvovao predstavnik zemlje domaćina, ambasador Republike Poljske u Srbiji, gospodin Rafal Perl.

Povezana vest:  MOK suspendovao Kuvajt iz članstva zbog mešanje politike

Zahvaljujem se na ljubaznom pozivu da danas budem ovde sa vama. Ove godine je pred nama održavanje Evropskih igara u Krakovu i regijama Malopoljska i Šlonska u Poljskoj. Tradicija od 113 godina nije mala, ne može se mnogo zemalja pohvaliti tako dugom sportskom istorijom. Za neke od velikih sportskih uspeha zaduženi su i ljudi koji su ovde danas sa nama i ja im ovom prilikom čestitam. I Poljska je kao i Srbija sportska nacija. Saradnja između nas je tradicionalno dobra, i nadam se da će u budućnosti biti puno intenzivnija. Za tačno 113 dana, Poljska će postati srce evropskog sporta 2023. godine. U 13 gradova, 24 arene i 28 olimpijskih i neolimpijskih sportova će se takmičiti učesnici iz evropskih država. Evropske igre 2023. godine odlična su prilika za produbljivanje saradnje Poljske i Srbije. Ambasada Poljske u Beogradu stoji na raspolaganju olimpizmu Srbije i sportistima i učiniće sve što je u njenoj moći da pomogne u ostvarivanju vrhunskih rezultata“ – rekao je ambasador Republike Poljske u Srbiji, gospodin Rafal Perl.

Obeležavanje 113. rođendana završeno je tradicionalno sečenjem rođendanske torte. Slavljeničku tortu isekli su zajedno predsednik Božidar Maljković i mladi brzi klizač, osvajač srebrne medalje na zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih 2023, Luka Jašić.

Današnjoj ceremoniji obeležavanja rođendana, prethodila je redovna sednica Izvršnog odbora Olimpijskog komiteta Srbije.

23. februara 1910. godine, na četvrtom spratu beogradskog hotela „Moskva“, u redakciji lista „Novo vreme“, osamnaest oficira na čelu sa Svetomirom Đukićem, osnovali su Srpski olimpijski klub i postavili temelje Olimpijskog pokreta u Kraljevini Srbiji.

Foto: Dušan Milenković/ATA Images