Olimpijski dan, 29. po redu, održaće se u Hajd parku 3. juna pod sloganom „Trčimo ka Evropskim igrama! Bodrimo Tim Srbija!“. Partner Olimpijskog tima Srbije i u ovom olimpijskom ciklusu je Jaffa cakes, koji će pružati podršku najboljim sportistima u pripremama za OI u Parizu. Istovremeno, Jaffa cakes će u sklopu nastavka dugogodišnje saradnje sa Olimpijskim komitetom Srbije biti i generalni sponzor ovogodišnjeg Olimpijskog dana.

Na konferenciji za medije održanoj povodom 29. „Olimpijskog dana“ u našoj zemlji, koji se inače tradicionalno organizuje u svim zemljama sveta povodom obeležavanja rođendana Međunarodnog olimpijskog komiteta, istaknuti su osnovni ciljevi događaja – promovisanje olimpijskih vrednosti, zdravog načina življenja, podsticanje na fizičku aktivnost u prirodi, kao i popularizacija Olimpijskog pokreta i filozofije olimpijskog duha.

Uloga promotera Olimpijskog dana ove godine je pripala Tijani Bogdanović, reprezentativki Srbije u tekvondou, osvajačici 2 olimpijske medalje i Ivani  Maksimović Anđušić, reprezentativki Srbije u streljaštvu, osvajačici 100. olimpijske medalje za našu zemlju (srebrno odličje na Olimpijskim igrama London 2012) i članici Tima Srbija za Evropske igre Krakov Malopolska 2023, a na samom Olimpijskom danu biće prisutan Aleksandar Kukolj, reprezentativac Srbije u džudou, vicešampion sveta iz 2021. godine i prvak Evrope iz 2017. godine.

Povezana vest:  STRELJAŠTVO, Srpski tandem u zlatnoj sredini na dana Paraolimpijskim igarama u Rio de Žaneiru

“Olimpijski dan je izvanredna prilika da provedemo dan u prirodi, u društvu porodice i dragih prijatelja, posebno kroz aktivno angažovanje u fizičkim aktivnostima. Naša velika radost i ponos leže u tome što iz godine u godinu inspirišemo mnoge porodice da se priključe porodičnoj trci, čime podstičemo usvajanje zdravih životnih navika. Olimpijski dan treba da nam bude podsetnik da zajednička fizička aktivnost unapređuje kvalitet naših života. Takođe, želeo bih da napomenem da se ovogodišnji Olimpijski dan organizuje u susret 3. Evropskim igrama koje će se održati ove godine u Krakovu u Poljskoj od 21. juna do 2. jula. Na ovom takmičenju, našu zemlju predstavljaće respektabilni tim od 85 sportista koji će se nadmetati u 15 sportskih disciplina. Verujem da ćemo ih zajedno bodriti na njihovom putu ka uspehu”, izjavio je Božidar Maljković, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, koji se zahvalio svim partnerima Olimpijskog komiteta Srbije na podršci u organizaciji Olimpijskog dana i pozvao sve zainteresovane da se u subotu priključe druženju u Hajd parku.

Potpisivanjem ugovora o nastavku saradnje Olimpijskog komiteta Srbije i kompanije Jaffa Crvenka, u okviru brenda Jaffa cakes, istaknuta je podrška ove kompanije daljem razvoju i promociji sporta.

„Veoma smo ponosni što kao kompanija već četvrti olimpijski ciklus pružamo podršku Olimpijskom timu Srbije, i na taj način slavimo olimpijske vrednosti, kao što su radost igre, fer plej, poštovanje… Put do uspeha koji prolaze naši sportisti nije ni malo lak i prepun je mnogobrojnih prepreka, a načini na koji ih oni prevazilaze, kao i njihovi vrhunski rezultati, inspirišu nas i pokreću da i mi u okviru našeg poslovanja potvrdimo volju i želju da budemo uvek korak ispred i težimo ka uspesima i pobedama, istakao je Aleksandar Poznanić, direktor marketinga kompanije Jaffa Crvenka.

Povezana vest:  Nemački atletski savez traži od MOK-a da isključi Rusiju sa OI

„Pozivam sve ljude, a posebno porodice, da dođu u što većem broju u Hajd park u subotu. Svojim dolaskom pokazaćete nam da želite da budete uz nas i da nas podržavate na našem putu ka Evropskim igrama. Olimpijski dan je sjajna prilika da se svi okupimo i uživamo u sportskim aktivnostima u prirodi“, istakla je Ivana Maksimović Anđušić.

U Hajd parku će u subotu biti organizovane trke za decu do 4, 8 i 12 godina, trka za osobe sa invaliditetom, trka zadovoljstva na 3800 metara, kao i porodična i štafetna trka. U štafetnoj trci učestvovaće štafeta Olimpijskog komiteta Srbije i kompanije članice sponzorskog pula Olimpijskog komiteta Srbije.

Povezana vest:  Filipović: Uspeh celog sistema; Prlainović:Bilo je uživanje

Ove godine na Olimpijskom danu biće promovisana i mobilna aplikacija za vežbanje „TreninGo“ Olimpijskog komiteta Srbije, prva sportska aplikacija za samostalno vežbanje na našim prostorima koja se besplatno može preuzeti iz App Store, kao i Google Play. Ovom prilikom biće najavljen i TreninGO izazov pod nazivom „Trči cela Srbija“ tokom kojeg će se Olimpijski dan obeležiti širom naše zemlje. Korisnici aplikacije će imati priliku da izaberu trku po svojoj meri, trku na 5 km, 10 km ili 21 km. Najbržih 50 učesnika (25 m, 25 ž) u svakoj trci biće nagrađeni majicom i diplomom „Olimpijski dan“. Pripremili smo i posebne nagrade kompanije Jaffa Crvenka za najbolja vremena, kao i za kategorije iznenađenja. Izazov će trajati od 3. do 23. juna.

Kao i prethodnih godina, Olimpijski komitet Srbije će za sve učesnike obezbediti majice Olimpijskog dana. Najmlađi učesnici dobiće učesničke diplome sa potpisima predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta i Olimpijskog komiteta Srbije.

Predstavnici sponzorskog pula OKS, kompanije Jaffa Crvenka, Zlatiborac, Coca Cola i DDOR osiguranje pripremiće po dva paketa svojih proizvoda za dve najbrojnije porodice koje će učestvovati u porodičnoj trci.

Foto: Vladimir Marković