Danas su svečano otvorene IV Zimske olimpijske igre mladih koje će se održati u provinciji Gangvon u Republici Koreji, koja je već bila domaćin Zimskih olimpijskih igara Pjongčang 2018, i koje će trajati do 1. februara 2024. godine. Zastavu Srbije nosili su brzi klizač Luka Jašić i naša predstavnica u biatlonu Hanna Jelena Braun.

Domaćini četvrtih po redu Zimskih olimpijskih igara mladih potrudili su se da na Ceremoniji otvaranja prikažu korejsku kulturu i tradiciju, što su i uspeli uz bogat kulturno-umetnički program. Gledaoci su imali prilike da vide jedinstveni muzičko-scenski performans koji će sigurno ostati u pamćenju svim učesnicima.

Povezana vest:  Mandićeva i Prlainović najbolji sportisti Srbije

Svečanosti je prisustvovao predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, gospodin Tomas Bah koji je pozdravio sportiste i poželeo im dobrododošlicu, dok je Igre zvanično otvorio predsednik Republike Koreje, Yoon Suk Yeol.

Na Ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara mladih Gangvon 2024, svaka zemlja je imala dva nosioca zastave (jednu devojčicu i jednog dečaka). Ispred Tima Srbija, nosioci zastave bili su brzi klizač Luka Jašić i biatlonka Hanna Jelena Braun. Oni su pre defilea sportista bili uzbuđeni, a tom prilikom istakli su da su ponosni i počastvovani što imaju priliku da budu nosioci zastave Srbije na ovom takmičenju. Luka je već imao tu čast na prošlogodišnjem zimskom Evropskom olimpijskom festivalu mladih na kojem je osvojio srebrnu medalju, što je prvi put posle 16 godina da je Srbija osvojila medalju na zimskom EYOF-u.

Povezana vest:  OI 2016, Ukrajinac Vernjajev osvojio zlato na paralelnom razboju

Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati sedmoro sportista u pet različitih sportskih disciplina, i to u nordijskom skijanju, skeletonu, brzom klizanju na kratkim stazama, biatlonu i alpskom skijanju. U brzom klizanju na kratkim stazama našu zemlju predstavljaće najuspešniji mladi sportista Srbije iz zimskih sportova do sada, osvajač srebrne medalje sa prošlogodišnjeg zimskog EYOF-a Luka Jašić. U alpskom skijanju takmičiće se Aleksa Lalić, dok će u nordijskom skijanju nastupiti Andrija Tošić. Srbiju će u skeletonu predstavljati Bogdan Despotović i Lazar Mikić, a u biatlonu Hanna Jelena Braun i Abdulkerim Hodžić.

Povezana vest:  Osam kosovskih sportista na Olimpijadi u Riju

Poželimo sreću našem mladom Timu Srbija koji sa nastupima kreće već u noći između petka, 19. januara i subote, 20. januara, kada će se takmičiti brzi klizač Luka Jašić i naši predstavnici u biatlonu Hanna Jelena Braun i Abdulkerim Hodžić. Detaljan raspored takmičenja naših sportista se nalazi na linku: https://oks.org.rs/wp-content/uploads/2024/01/Kalendar-takmicenja-sportista-Srbije-YOG-Gangvon-2024-1.pdf.

Nastupe naših sportista na Zimskim olimpijskim igrama mladih u Gangvonu možete ispratiti na linku: https://olympics.com/en/olympic-channel.

Foto: Olimpijski komitet Srbije