zeneisport-007

Divac: Nema dovoljno žena u sportu

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac rekao je danas da su „svi svesni činjenice da u našem sportu žene i dalje nisu dovoljno zastupljene i da u sistemu sporta ne igraju ulogu koju bi trebalo“.

Divac je otvorio četvrti nacionalni seminar „Žene i sport“ na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Beogradu, koji je organizovala Komisija žene i sport Olimpijskog komiteta Srbije i

Povezana vest:  Ruski sportisti ubuduće samo dva puta na OI?

Fonda sporta i olimpijzma.

Kako se navodi u saopštenju OKS, dobrodošlicu učesnicama poželeo je dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja profesor Dušan Mitić, a predsednica komisije Milena Reljin izrazila je zadovoljstvo zbog velikog odziva.

Dobrodoslicu učesnicima seminara pozeleo je dekan Fakulteta prof. Dusan Mitić, a seminar je zvanično otvorio predsednik OKS Vlade Divac.

-Uspostavili smo saradnju sa Alfa univerzitetom kojom će se za žene članice mreže obezbediti beneficirani uslovi studija, a u sradnji sa predsednikom Zdravstvene komisije Predšednistva OKS Draganom Radovanovićem, najkasnije do novembra, biće obezbeđeni besplatni ginekološki pregledi – rekla je Reljin.

Povezana vest:  Službenik MOK-a zadužen za eventualna uznemiravanja sportista u Riju

Cilj ovog seminara bio je skretanje pažnje na aktuelne probleme i pitanja u oblastima koje se bave učešćem žena u svim sportskim aktivnostima, odnosno sportskim organizacijama.

Predavanja su između ostalih održali sportski direktor OKS Branislav Jevtić, docent na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Irina Juhas, pomoćnik direktora za medicinu sporta Republičkog zavoda za sport Sanja Mazić, ali i poznate bivše i sadašnje sportistkinje: Anđelija Arbutina, Zorana i Jelena Arunović, Olivera i Nikolina Moldovan.

Povezana vest:  PARAOLIMPIJADA 2012, Šuranji bez plasmana u finale

Na osnovu diskusija i zaključaka sa ovog seminara biće donete preporuke i platforma za stalni rad na promociji žena u sportu.