Specijalna Olimpijada, sportisti1

SUTRA POČINJU LETNJE OLIMPIJSKE IGRE SPECIJALNE OLIMPIJADE

Srpski tim predstavljaće 46 sportista, koji će se takmičiti u šest sportova

Letnje Olimpijske igre Specijalne Olimpijade počinju sutra u Atini, na stadionu Panatanaiko i trajaće do 5.jula. Na najvećem sportskom događaju u svetu ove godine učestvuje 7500 sportista iz 185 zemalja, a takmičiće se u 22 olimpijska sporta.

Reprezentaciju Srbije čini 46 sportista iz devet gradova Srbije: Beograd, Pančevo, Kragujevac, Kruševac, Pirot, Niš, Vranje, Jabuka i Čačak. Oni će se takmičiti u šest različitih sportova: fudbalu, košarci, plivanju, atletici, stonom tenisu i boćanju.

Povezana vest:  OI 2016, Poraz srpskih odbojkašica, treće mesto u grupi

Podršku za učešće na Specijalnoj Olimpijadi srpski tim dobio je od kompanija Coca Cola sistem, Telenor i Lasta, zahvaljujući kojoj će 46 dece biti u prilici da pokaže kako su trenirali i šta su sve uradili u prethodnom periodu.

Srpski tim je pre Atine, boravio četiri dana na Krfu.

„Gradonačelnik Krfa okupio je sve učesnike Specijalne Olimpijade i priredio večeru. Na Krfu smo imali sjajan doček i primili veliku količinu pozitvine energije, sa kojoj smo došli u Atinu. Svi sportisti su spremni, naporno su trenirali, a verujem da će sedam devojčica i 39 dečaka pokazati i na ovom takmičenju šta sve mogu“, kaže Aleksandar Stanojević, direktor organizacije Specijalna Olimpijada Srbije.

Povezana vest:  Putin obeležio godišnjicu ZOI u Sočiju

Glavni promoteri Specijalne Olimpijade u Atini su Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i Vladimir Grbić, proslavljeni odbojkaš, a očekuje se dolazak i košarkaša Jao Minga, gimnastičarke Nađe Komaneči itd.

Specijalna olimpijada Srbija podstiče i angažuje ljude sa mentalnim poteškoćama i promoviše njihovo prihvatanje i razumevanje, a postoji od 2002. godine i deo je međunarodne Svetske Olimpijade.