boris_tadic

Tadić u društvu S. Koa obišao Olimpijski park u Londonu

 

Predsednik Srbije Boris Tadić obišao je danas Olimpijski park, koji se gradi za letnje olimpijske igre u Londonu 2012. godine, a domaćin mu je bio predsednik Organizacionog komiteta igara, čuveni atletičar i svetski šampion Sebastijan Kou. Tridesete letnje Olimpijske igre u Londonu počeće 27. jula naredne godine i trajaće do 12. avgusta. Olimpijski park se nalazi u istočnom Londonu, gde je nekada bila industrijska zona.

Povezana vest:  MEDITERANSKE IGRE 2013, Zekavica 13. u mediteranskoj trci u Mersinu

U okviru Parka biće i Olimpijsko selo kapaciteta 17.000 kreveta, Olimpijski stadion, centar za vodene sportove, rukometna i košarkaška dvorana. Tokom izgradnje objekata veoma se vodilo računa o tome da oni budu maksimalno iskorišćeni u postolimpijskom periodu.

Oblast u kojoj je izgrađen Olimpijski park služila je, pored toga što je bila industrijska zona, i za odlaganje otpada, zbog čega je čak 75 odsto zemljišta bilo zagađeno nekom vrstom teških metala, bezninom… Kada je donesena odluka da se ovde izgradi Olimpijski park, prvo su porušene sve fabrike i zgrade, a zemljište je podvrgnuto ispiranju.

Povezana vest:  OI 2016, Različite želje srpskih atletičara na Olimpijskim igrama

Za prethodne tri godine oblast je doživela transformaciju, a posle Olimpijade prerašće u svojevrsnu „zelenu zonu“.  Prema pisanju medija, od 2013. godine park će nositi ime po kraljici Elizabeti, a planirano je da britanska suverenka iste godine u parku proslavi 60. godišnjicu vladavine.