atletika_noge

Kenijci se bune zbog izbora Person za atletičarku godine

 

Predsednik Kenijske atletske federacije Isaja Kiplagat protestovao je danas što je za atleticarku godine izabrana Australijanka Sali Person, a ne Kenijka Vivijan Čeriot. Person je na prvenstvu sveta u Daegu ove godine osvojila zlatnu medalju na 100 metara s preponama, dok se Čeriot dva puta okitila najsjajnijim odličjem – na 5.000 i 10.000 metara, kao i na prvenstvu sveta u krosu.

Povezana vest:  Bolt će učestvovati na mitingu u Parizu

-Kako je Vivijan uopšte mogla da bude pobeđena sa 30 glasova manje na onlajn glasanju? Ovo nije takmičenje u lepoti, ili u gracioznosti – rekao je Kiplagat.

On je naglasio da je Čeriot ove godine osvojila tri svetske titule, dok je Person samo jednom pobedila u finalu svetskog prvenstva. Kiplagat, koji je istovremeno i član Saveta Međunarodne atletske federacije (IAAF) istakao je da sadašnji sistem glasanja mora da se promeni. On je precizirao da su sadašnjim načinom glasanja u prednosti atletičari iz razvijenih zemalja, s obzirom da se glasovi dobijaju putem internet mreže koja je u Africi na niskom nivou razvoja.

Povezana vest:  MARATON, Olimpijski šampion zabrinut za formu zbog odlaganja letova