Olympic_rings

Vlada Japana i zvanično uz kandidaturu Tokija za OI 2020.

 

Japanska Vlada je danas i zvanično podržala kandidaturu Tokija za organizaciju Olimpijskih igara 2020. godine, istakavši da bi one bile simbol oporavka Japana od katastrofalnog zemljotresa i cunamija. Ova podrška stigla je pošto su oba doma japanskog parlamenta usvojila rezoluciju kojom se pozdravlja kandidatura.

Povezana vest:  Misija OKS otputovala za London

Tokio, koji je jednom već organizovao Olimpijske igre, 1964. godine, izgubio je 2008. u trci za OI 2016. od Rija de Žaneira. Pored Tokija, kandidaturu za OI 2020. podneli su još i Baku, Rim, Madrid, Istanbul i Doha. Odluka o gradu domaćinu biće doneta na zasedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta u septembru 2013. u Buenos Airesu.

-Organizacija Olimpijskih igara imaće veliki značaj u promovisanju prijateljstva među narodima i sporta uopšte. Igre će biti prilika da pokažemo koliko smo se oporavili od velikog zemljotresa i cunamija – rekao je japanski ministar sporta Masaharu Nakagava.

Povezana vest:  Sutra počinju Paraolimpijske igre u Londonu

Predsednik Olijmpijskog komiteta Japana Cunekazu Takeda izjavio je da je odluka o podršci Vlade kandidaturi Japana „veliko ohrabrenje“.

-Time ćemo poslati važnu poruku Međunarodnom olimpijskom komitetu – rekao je Takeda.