OI_london_2012

Olimpijska baklja kreće ka Londonu iz vojne baze

 

Olimpijska baklja za Igre u Londonu koja iz Grčke stiže u Veliku Britaniju 18. maja, prvo će sleteti u vojnu bazu u Kornvolu, pre nego što započne putovanje ka britanskoj prestonici. Kako je rečeno Rojtersu, organizatori Igara planiraju da baklja iz Grčke stigne u Kaldrouz bazu blizu Helstona letom Britiš ervejsa između 17,30 i 18,30 časova.

Povezana vest:  OI 2020, Žak Rog želi da se Madrid kandiduje za OI 2020. godine

-Kaldroz je prvi i najveći centar Kraljevske mornarice – kaže se u saopštenju organizatora.

Na poslednja dva olimpijska turnira, u Atini 2004. i u Pekingu 2008. godine baklja je stigla na komercijalne aerodrome. Olimpijska baklja na Igrama u Londonu biće zapaljena 10. maja u Olimpiji, u Grčkoj, mestu gde su održavana antičke Olimpijske igre.

Olimpijska štafeta preći će tokom 70 dana oko 12.800 kilometara, prolazeći kroz 1.018 mesta. Više od 95 odsto stanovništva velike Britanije biće tokom prolaska štafete udaljeni od nje najmanje na sat vremena.

Povezana vest:  Sunce se vraća u Brtianiju pred Olimijske igre

Baklju će nositi 8.000 učesnika štafete. Oni će je proneti i kroz Škotsku, Vels, Severnu Irsku, kao i kroz prestonicu Irske, Dablin, pre dolaska na londonski olimpijski stadion u istočnom Londonu, gde će Igre 27. jula biti svečano otvorene.