Potpredsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Džon Kouts rekao je danas da pozitivni doping rezultati sa ponovljenih testiranja uzoraka sportista sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine dokazuju da će varalice biti uhvaćene.

MOK je juče saopštio da je posle ponovljenih testiranja uzoraka sa Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine, 31 sportista iz šest sportova i 12 zemalja pozitivan na zabranjene supstance, ali i da bi moglo da se pojavi još pozitivnih rezultata posle novih testiranja uzoraka sa Igara u Londonu 2012. godine.

Povezana vest:  Krajčinović: OKS ne poštuje zakone Republike Srbije

Protiv tih sportista je pokrenut disciplinski postupak i njihov nastup na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru je neizvestan.

-Ne znam odakle su ti sportisti, ni o kojim sportovima je reč. Ovo je bio ciljani test. Moja mantra je uvek bila: ‘Ako vas ne uhvatimo na Igrama, uhvatićemo vas kasnije’. To je sada i potvrđeno – rekao je Kouts.

Ponovljena testiranja uzoraka iz Pekinga je prvi korak MOK, koji će istom procedurom testirati uzorke sa Igara u Londonu 2012. i dve godine kasnije sa Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Povezana vest:  Olimpijski sat na Terazijama odbrojava 30 dana do početka drugih Evropskih igara

MOK je ponovo testirao 454 doping uzorka iz Pekinga koristeći „najnovije metode naučne analize“. Uzorci se čuvaju 10 godina i kako napreduje tehnologija mogu se ponovo testirati. Rok zastarelosti za ponovno tesitranje je prošle godine produžen sa osam na 10 godina, što znači da će uzorci iz Pekinga biti važeći do 2018. godine.

MOK će preduzeti „širi program testiranja“ za osvajače medalja u Pekingu i Londonu, a biće retestirani i uzorci sportista koji bi mogli da dobiju medalje, posle eventualnih diskvalifikacija dopingovanih.

Povezana vest:  Jasna Šekarić, Andrea Arsović i Vlade Divac održali Olimpijski čas na Sajmu sporta

-Očekujemo da ćemo za nedelju dana dobiti rezultate ponovljenih testiranja od oko 250 uzoraka iz Londona. Ciljani su oni sportisti koji se još takmiče, ali moramo da odemo i korak dalje i proverimo druge uzorke kako bismo osigurali da medalja nije osvojena na prevaru i da zbog toga drugi sportista nije ostao bez medalje – rekao je Kouts, koji je i predsednik Olimpijskog komiteta Australije.