maskota_OI_2012_big_ben 

Kakofonija zvona označiće početak Olimpijade u Londonu
 
Crkvena zvona, zvonca na biciklima, brodska zvona, pa čak i zvona na mobilnim telefonima zazvoniće širom Britanije u „neverovatnoj kakofoniji zvuka“ kako bi se označio početak letnjih Olimpijskih igara, najavio je britanski umetnik Martin Krid.
Kako prenosi AFP, ovaj 43-godišnji dobitnil Tarnerove nagrade, autor je koncepta „Sva zvona zvone“, trominutne „što brže i što glasnije zvonjave“, kojom će biti dat znak za početak Olimpijade u okviru vladinog kulturnog programa koji će se odvijati paralelno sa sportskom manifestacijom.
-Svako može da se pridruži projektu – kaže Krid. -Potrebno je samo da zazvoni bilo kojim zvonom 27. jula u 08.12 sati (07.12 GMT), tačno 12 sati pre početka ceremonije otvaranja.
Oni koji budu želeli da zazvone mobilnim telefonom, mogu već sada da preuzmu specijalnu zvonjavu sa vebsajta projekta.
Koncept „Sva zvona zvone“ inspirisan je britanskom tradicijom tokom koje su svi značajni istorijski događaji – poput krunisanja kraljice Elizabete druge 1953. i kraj Drugog svetskog rata 1945, proslavljeni zvonjavom.
Projektu su se, pored mnogih građana kao što je jedna devojčica iz Velsa koja je obećala da će zvoniti bakinim ručnim zvonom zajedno sa svoja dva psa sa zvoncima na ogrlicama, pridružili i Udrženje crkvenih zvonara, Kraljevska ratna mornarica i Kraljevska flota pomoćnih brodova.
BBC će prenositi uživo ovaj događaj sa više lokacija kako bi učesnicima projekta pružio mogućnost da osete da su deo nečeg velikog.

 

Povezana vest:  OI 2016, Krunić: Žao mi je što nismo igrale bolje, rezultat je nerealan