OKS_novi_logo

Višacki: Nema osnova da nas MOK kazni

 

Generalni sekretar Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) rekao je danas da ne postoji osnov da ta organizacija bude kažnjena zbog tvrdnji britanskih medija da su pojedini zvaničnici prodavali karte za OI u Londonu na crnom tržištu.

-OKS neće biiti kaznjen, jer za to ne postoji bilo kakav osnov – rekao je Višacki.

On je objasnio da se prodaja ulaznica za OI sprovodi isključivo preko zvaničnog distributera u zemlji, koji ima direktan ugovor sa organizatorom Olimpijskih igara.

-Jedine ulaznice sa kojima Olimpijski komitet Srbije ima kontakt su one namenjene sportistima, savezima i sponzorima Olimpijskog komiteta Srbije i samim tim OKS nije ni u mogućnosti da prodaje ulaznice.

Povezana vest:  Milica Mandić: Uspešna godina i za tekvondo i za mene

Priču o malverzacijama sa ulaznicama pokrenuo je londonski Tajms, a novinari ovog lista tvrde da imaju dokaze protiv 27 funkcionera koji raspoređuju ulaznice iz 54 zemlje, među kojima su – kako navode – i „agenti iz Kine, Srbije i Litvanije“ koji su „nudili ulaznice po ceni od 6.000 funti“ (oko 9.500 dolara).

-Neprijatno sam iznenađen objavama u Sandej Tajmsu, a posebno načinom na koji su moje reči stavljene u potpuno iskrivljen kontekst. U ovom momentu Olimpijski komitet Srbije je u intenzivnom kontaktu sa Međunarodnim olimpijskim komitetom i mi ćemo i po ovom pitanju delovati u skladu sa instrukcijama MOK-a – istakao je Višacki.

Generalni sekretar OKS izrazio je sumnju da na ovaj način pokušava da se poremeti atmosfera u srpskom olimpijskom timu.

Povezana vest:  17 DANA DO POČETKA OLIMPIJSKIH IGARA

-Već smo, nažalost navikli da se u stranim medijima Srbija dovodi u negativan kontekst. Ovoga puta, čak je i sport, kao sigurno najkvalitetnije što Srbija može da ponudi u takmičenju sa svetom, predstavljen na takav način. Ovo je put da se poremeti atmosfera u Olimpijskom timu Srbije, ali OKS sigurno neće dozvoliti da to dovede naše soportiste u neravnopravan položaj – dodao je Višacki.

Međunarodni olimpijski komitet održao je hitnu sednicu zbog optužbi novinara britanskih medija da su zvaničnici 50 nacionalnih olimpijskih komiteta, među kojima i Srbije, prodavali ulaznice za Olimpijske igre u Londonu na crnom tržištu.

Među ulaznicama su i one za najatraktivnije događaje, kao što je atletska trka na 100 metara. Najjozbiljnije optužbe usmerene su protiv predsednika Olimpijskog komiteta Grčke Spirosa Kapralosa, koji je navodno pod izgovorom da je potražnja u njegovoj zemlji velika, preko predsednika Organizacionog odbora Igara Sebastijana Koua nabavio najbolje ulaznice, a zatim ih prodao van zemlje.

Povezana vest:  Rusija najozbiljniji kandidat za organizaciju narednih EI

Svi ovi navodi su demantovani kako iz Londona, tako i iz Atine. I ranije su se pojavljivale slične optužbe, pa je tako u maju generalni sekretar Olimpijskog komiteta Ukrajine Vladimir Gerašenko podneo ostavku zbog optužbi da je nudio u prodaju 100 ulaznica.

Organizatori u Londonu imaju puno problema sa frustriranim Britancima koji su nezadovoljni što nemaju ulaznice za Igre, u koje je država uložila bllizu 10 milijardi funti.