Olympic_rings

OI 2012

Igre u London neće biti „bezbednosni fjasko“

 

Bezbednosti predstojećih Olimpijskih igara u Londonu nije ugrožena iako je privatna kompanija za obezbeđenje „u poslednji čas“ saopštila da nije u stanju da obezbedi dovoljno osoblja za osiguranje Olimpijade.

-Naravno, bezbednost je presudna i važna za sve. Mislim da je pokazana velika spremnost da se reši problem koji je nastao – rekao je predsednik MOK-a Žak Rog na konfenciji za novinare.

Pitanje bezbednosti postao je ključni prioritet za organizatore pošto je obelodanjeno da privatna kompanija G4S neće biti u stanju da ispuni ugovorene obaveze i obezbedi svih 10.400 pripadnika obezbeđenja koji su trebalo da brinu o bezbednosti učesnika i posetioca Igara i pratećih manifestacija. Kao razlog, ta kompanija je navela probleme koji su nastali tokom procesa prijema kandidata koje je htela da angažuje, ne navodeći prezicnije o kakvim problemima je reč.

Povezana vest:  VOJVOĐANSKA BANKA POTPISALA PROTOKOL O DODATNOJ PODRŠCI PET OLIMPIJACA

Britanska vlada je brzo reagovala i saopštila da će „rupa“ u obezbeđenju biti pokrivena angažovanjem dodatnih 3.500 vojnika.

-Dobili smo uveravanja od vlade da će bezbednost biti ispoštovana. Trenutno smo u procesu rešavanja novonastalog pitanja i apsolutno se osećamo sigurno u pogledu angažovanja vojnika – naveo je Rog.

I bez ovog događaja, za organizatore ovogodišnjih, 30. letnjih Olimpijskih igara, bezbednosni aspekt je sam po sebi od ogromnog značaja imajući u vidu da su 2005, samo dan po saopštavanju odluke da će London biti domaćin Igara 2012, četvorica islamista ubila 52 osobe u bombaškim samoubilačkim napadima u prestoničkoj podzemnoj železnici. Kako je ocenio predsednik MOK-a, dovođenje dodatnih vojnika je nešto što će uneti „spokojstvo“ tokom Igara.

Povezana vest:  Bah: Nećemo menjati pravila MOK povodom kandidatura

Rog, takođe, smatra da pojačane mere bezbednosti u britanskoj prestonici ne mogu da naruše atmosferu koja treba da prati održavanje Olimpijade.

-Oni neće unaokolo da trče sa automatima. Oni će biti spremni da intervenišu. Neće biti uočljivi i to neće narušiti zabavu – rekao je Rog.

Bezbednosni fijasko, kako je agencija Rojters nazvala celu situaciju, uneo je bojazan u vezi sa sigurnošću takmičara i posetilaca Igara, i kod mnogih je otkazivanje britanske firme stvorilo sliku o kilometarskim redovima zbog bezbednosnih provera. Pitanje bezbednosti na Igrama, koje će biti održane od 27. jula do 12. avgusta, dobija na još većem značaju budući da će otvaranju prisustvovati, kako se procenjuje, čak između 130 i 140 šefova država i vlada iz celog sveta.

Povezana vest:  Olimpijske igre u Tokiju odložene za sledeću godinu

Predsednik MOK-a je bio samouveren i u pogledu vremenskih prilika koje će pratiti olimpijce iz celog sveta, ne osvrhući se na kišovito vreme koje je od početka leta zahvatilo veliki deo Britanije i severne Evrope.

-To u osnovi neće uticati. Sportisti su prihvatili da se takmiče u različitim vremenskim uslovima – rekao je Belgijanac Rog, kome će ovo biti poslednje Olimpijske igre na mestu prvo čoveka MOK-a.