Fireworks are set off over the Olympic Stadium

Svetski mediji: Otvaranje Igara „fensi, bučno i pomalo divlje“

 

Spektakularnom ceremonijom u Londonu u petak uveče otvorene su 30. letnje Olimpijske igre, a svetski mediji složni su u oceni da je sve izgledalo „fensi, bučno i pomalo divlje“.

-Nije to bio ni nostalgični presek prošlosti, niti vizija hrabre budućnosti. Više je delovao kao pomalo ludački portret zemlje koja se potpuno promenila od trenutka kada je poslednji put organizovala OI -navodi Njujork Tajms.

Povezana vest:  Ministarka Marić čestitala Borislavi Perić-Ranković

Ceremoniju otvaranja režirao je dobitnik Oskara Deni Bojl, a poseban šmek ceremoniji dali su glumac Danijel Krejg u ulozi DŽejmsa Bonda, kraljica Elizabeta i naravno Mister Bin, odnosno glumac Roan Etkinson. Olimpijsku baklju je prethodno gliserom po Temzi „provozao“ poznati fudbaler Dejvid Bekam, a sve to je uživo gledalo oko 80.000 ljudi na novoizgrađenom stadionu.

Povezana vest:  OI 2012, Big Ben će u petak zvoniti 40 puta

Ugledni Vol Strit DŽurnal istkao je da je London pokušao da u potpunosti napravi razliku u odnosu na ceremoniju u Pekingu pre četiri godine.

-Četvorosatni šou je bio svojevrstan omaž britanskoj istoriji i kulturi – naveo je ovaj list.

U jučerašnjem spektaklu učestvovalo je čak 15.000 volontera, a posebnu pažnju organizatori su obratili na mužicki program, pa su tako na stadionu redom išle pesme Rolingstonsa, Juritmiksa, grupe Kvin i mnogih drugih britanski mužickih ikona.

Povezana vest:  Perić Rankovićeva i Matićeva osvojile bronzanu medalju

-Ipak, nijedna zvanica nije bila veća zvezda od kraljice Elizabete druge, koja je došla u društvu DŽejmsa Bonda – dodaje se u izveštaju Vol Strit DŽurnala.

Performers Dance during the Opening Ceremony

Pojedini britanski mediji ocenili su da je sve ličilo na jednu „veliku žurku“, koja je bila drugačija u odnosu na ono što je priredio Peking pre četiri godine.