doping

Konte: Više od polovine sportista na OI je dopingovano

 

Osnivač zloglasne laboratorije Balko i bivši zatvorenik Viktor Konte izjavio je danas da je 60 odsto sportista na Olimpijskim igrama u Londonu dopingovano.

On je program anti doping kontrole na Igrama u Londonu okarakterisao kao nedelotvoran.

-Klasična je propaganda izaći u javnost i reći da je najviše novca potrošeno za doping kontrolu i da je na Igrama u Londonu testirano 6.000 sportista. Udicu morate da zabacite u vodu kad riba grize, a to je bilo pre devet meseci. Sada je lako koristiti prednosti dopinga – rekao je Konte za britanski „Tajms“.

Povezana vest:  EYOF 2015, BOBAR ALEKSA U FINALU NA 100m SLOBODNO VELJKO STOJNIĆ 10. U DRUMSKOJ TRCI

Laboratorija iz San Franciska bila je u centru čuvene „afere Balko“, kada je raskrinkana mreža proizvođača i konzumenata nedozvoljenih supstanci.

Otkriveno je da je laboratorija Balko snabdevala najbolje svetske sportiste, među kojima i veliki broj igrača u američkoj bejzbol ligi (MLB), sprinterku Merion Džons i Britanca Dvejna Čembersa, koji je zbog upotreba THG bio dve godine suspendovan. Konte je zbog toga 2005. bio uhapšen, četiri meseca proveo je u zatvoru, a naredna četiri u kućnom pritvoru.

Povezana vest:  MOK i Vlada Japana: Olimpijske igra počinju 23. jula

-Voleli bi da čujemo ako Konte ima neke informacije. Tamo gde smo sumnjali uradili smo testove i pojedince izbacili sa takmičenja, ali hajde da ne radimo to, nego da podržimo sportiste koje prave dobre rezultate – rekao je portparol Međunarodnog olimpijksog komiteta (MOK) Mark Adams.