Paralympic-Games_London-2012

Obezbeđenje na POI jako, ali manje nego na OI

 

Obezbeđenje za predstojeće Paraolimpijske igre (POI) u Londonu biće znatno manje nego za Olimpijske, ali će i dalje biti jako.  Zona zabranjenih letova je smanjena, sklonjeni su projektili, a za poslove obezbeđenja spremno je 3.500 vojnika. Za Igre je bilo angažovano 12.200 vojnika.  Policije će takođe biti manje, pošto će aktivnih policajaca tokom POI biti oko 7.000, rekao je nacionalni koordinator za obezbeđenje iz Skotland Jarda, Kris Alison.

Povezana vest:  OI 2012, Raspored takmičenja srpskih takmičara za 28. jul

-Postoji razlika između ove operacije i Olimpijskih igara, a to je razmera – rekao je Alison novinarima.

Borbeni avioni koji su bili u pripravnosti tokom Igara, vraćeni su normalnim dužnostima, ali će na Temzi u južnom Londonu ostati usidren borbeni brod Oušn (Ocean) i služiće kao mesto za sletanje helikoptera i baza za logistiku. Vojska je sklonila rakete zemlja-vazduh koji su bili instalirani na šest mesta u britanskoj prestonici, a zona zabranjenih letova u istočnom Londonu drastično je smanjena.

Povezana vest:  Stonoteniserka Perić-Ranković osvojila zlatnu medalju u Riju

Avionima će sada samo biti zabranjen let iznad malih oblasti oko Olimpijskog parka, olimpijskog sela i veslačkog borilišta u zapadnom Londonu. Obezbeđenje za Olimpijske igre bilo je veoma striktno, a svi funkcioneri rekli su da im je laknulo što je sve prošlo bez većih bezbednosnih problema. Britanija je bila glavni saveznik SAD u ratovima u Avganistanu i Iraku, zbog čega je postala jedna od glavnih meta za teroriste.

U toj zemlji sprečene su desetine planova za terorističke napade, među kojima je i namera da se raznese oko 10 transatlanskih aviona 2006. godine. Sve ove ideje delo su brojne muslimanske populacije u Britaniji, od kojih više od milion ima veze sa Pakistanom.  Policija je ocenila da je opasnost od terorističkih napada na Paraolimpijkim igrama „znatna“, što znači da je velika mogućnost da se to desi. Ta procena je za stepen ispod „ozbiljnog“, koji je vladao tokom OI.

Povezana vest:  Predstavljen „Olimpijski dan trčanja“ koji će se održati 4. juna u Košutnjaku