Milos Milenkovic  i Milica MandicMilica Mandić na forumu Evropskih sportista u Poreču

U organizaciji Evropskih olimpijskih komiteta (EOK), u Poreču je 4. i 5. oktobra održana 4. Skupština i 7. Forum Evropskih sportista. Olimpijski komitet Srbije predstavljali su Predsednica Sportske komisije i Olimpijska šampionka iz Londona Milica Mandić, kao i Menadžer programa Olimpijske solidarnosti u OKS, Miloš Milenković, koji je ujedno i koordinator MOK-ovog programa „Karijera posle sporta“ za istočnu Evropu i Afriku.
Glavne teme u prethodna dva dana u Poreču bile su planiranju sportske, ali i profesionalne karijere, zdravstvena pitanja, borba protiv dopinga, kao i mogući uticaj sportista na razvoj strategije u sportu. Posebna pažnja je posvećena karijeri posle sporta, tj. kako ostvariti uspešan prelaz sa sportskog na poslovni teren.
Predsednik Sportske komisije EOK Antonio Rosi je prezentovao godišnji izveštaj, a učesnici Foruma su imali prilike da od starijeg savetnika Evropskih olimpijskih komiteta, Simona Klega, saznaju i nešto više o prvim Evropskim igrama koje ih očekuju u Bakuu 2015. godine.
Tokom dvodnevnog zasedanja, predstavnici Sportskih komisija Nacionalnih Olimpijskih komiteta izabrali su i novi sastav Sportske komisije Evropskih olimpijskih komiteta za period od 2013. do 2017. godine. Za četvorogodišnji mandat izabrani su: mađarski plivač, aktualni olimpijski i svetski šampion, Daniel Girta, najuspješniji stonoteniser Belgije Jean-Michel Saive, kao i „bronzana“ hokejašica iz Londona Kejt Wolš, zatim Italijan Alesandro Sesini, jedriličar, Ruskinja Tatjana Lebedeva, skakačica u dalj, Ukrajinka Natalija Dobrinska, sedmobojka I predstavnici zimskih sportova Finac Miko Rokainen, fristaj skijaš I Poljakinja Luiza Zlotkovska iz brzog skijanja.
Forumu je prisustvovala i Klaudija Bokel, predsednica Sportske komisije Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).

Povezana vest:  PARAOLIMPIJADA 2012, Borislava Perić Ranković: Još ne verujem da sam u finalu