Vlade Divac i Djordje Visacki

Divac i Višacki: Sportisti su ambasadori Srbije

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac i generalni sekretar Đorđe Višacki učestvovali su danas na 32. Klubu lobista u Privrednoj komori i tom prilikom istakli značaj sportista u širenju pozitivne sliku Srbije u svetu. Divac i Višacki tom prilikom su održali prezentaciju na temu „Sportisti – ambasadori Srbije“.
U uvodnom izlaganju Divac je naglasio da je ova institucija i pre njegovog dolaska na mesto predsednika imala jasno definisanu strategiju i viziju. 
-Donošenjem novog zakona o sportu, naša organizacija je prepoznata kao krovna institucija vrhunskog sporta, a pozicija OKS je takva da sa mnogo većom snagom zastupa interese naših „članova“ nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova. Sportisti su najbolji ambasadori Srbije u svetu i način na koji oni promovišu Srbiju u svetu zaista nema cenu – rekao je Divac. 
Višacki je rekao da je ova institucija u potpunosti okrenuta ka sportistima i njihovim potrebama. 
-Olimpijski komitet Srbije ima izvanrednu saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta, što je najbitnije za funkcionisanje sistema sporta u Srbiji, jer se najveći deo priprema i treninga sportista finansira iz budžeta Republike Srbije – rekao je Višacki. 
-Time je omogućeno svim sportistima da znaju tačno kojim sredstvima na osnovu postignutih rezultata raspolažu, i da na osnovu toga naprave plan svojih treninga i priprema – dodao je on.
Generalni sekretar OKS takođe je istakao da u ovom momentu Olimpijski komitet Srbije paralelno radi na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju 2014, kao i Igrama za mlade u Nanžingu naredne godine 
-Sport po svojoj prirodi zahteva ozbiljno planiranje unapred i mislim da je sport grana koja može svima ostalima da služi za primer – rekao je Višacki. 

Povezana vest:  OI 2016, Vaterpolisti Crne Gore u polufinalu Olimpijskih igara