normal_2010mascotsSKIJANJE, DOPING

Poništeni rezultati Kornelije Marek sa OI u Vankuveru

 

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) poništio je danas rezultate poljske kros-kantri skijašice Kornelije Marek sa Olimpijskih igara u Vankuveru pošto je koristila nedozvoljene supstance.

Marek je bila pozitivna na zabranjenu supstancu EPO – hormon koji podstiče proizvodnju krvnih zrnaca. Ona je priznala da je primila te injekcije, ali je rekla da je mislila da uzima dozvoljene supstance.

Povezana vest:  Boris Strel, osvajač bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u veleslalomu, otvorio je u Beogradu ski servis – Ski Strel

Marek nije osvojila nijednu medalju u Vankuveru, a učestvovala je u osvajanju šestog mesta reprezentacije Poljske u štafeti na 20 kilometara i devetog mesta u ekipnom sprintu.

U pojedinačnoj konkurenciji zauzela je 39. mesto u trci na 10 kilometara slobodnim stilom, bila je 11. na 30 kilometara masovnim startom i osvojila je 35. poziciju u poteri na 15 kilometara.

MOK je zatražio od Međunarodne skijaške federacije (FIS) da razmotri dalju kaznu za Marek. Sportisti za koje se utvrdi da su koristili EPO uglavnom dobijaju dvogodišnju suspenziju.

Povezana vest:  STRELIČARSTVO, Danilo Mioković i Ljubiša Urošević prošli među 48 na Šampionatu Evrope u Amsterdamu

Ako FIS primeni pravila MOK-a Poljakinji će biti zabranjeno učešće na Olimpijskim igrama u Sočiju 2014. godine.