XI sednica Predsednistva OKSOdržana 11. sednica Predsedništva Olimpijskog komiteta Srbije
Predsedništvo Olimpijskog komiteta Srbije, održalo je danas svoju 11. sednicu, kojoj je prisustvovalo 18 od ukupno 22 člana.
Sednicom je predsedavao Vlade Divac, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.
Pre prelaska na radni deo sednice, Predsedništvo je minutom ćutanja odalo poštu Huanu Antoniu Samaranu (Juan Antonio Samaranch) dugogodišnjem predsedniku MOK-a kao i tragično nastradalom predsedniku poljskog olimpijskog komiteta, Piotru Nirovskom (Piotr Nurowski).
Nakon usvajanja zapisnika sa 10. sednice predsedništva, predsednik OKS Vlade Divac informisao je članove predsedništva o aktivnostima OKS u proteklih mesec dana. Skrenuo je pažnju na uspešnu organizaciju Skupštine OKS u saradnji sa gradom Subotica, na prvu održanu EkOlimpijadu, koja se sporovodi u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja i na sastanak održan sa članovima sponzorskog pula OKS u cilju uspostavljanja što bolje saradnje i uključivanje sponzora OKS u sve aktivnosti koje predstoje u 2010.  Tokom aprila održan je i sastanak sa rukovodstvom grada Niša gde su dogovoremi detalji vezani za finansiranje olimpijske Lidije Mihajlović, kao i u vezi rekonstrukcije i adaprtacije strelišta u Nišu.
Pošto je Predsedništvo jednoglasno usvojilo zapisnik sa 10. sednice, prešlo se na 2. tačku dnevnog reda, Prve olimpijske igre mladih, koje će se održati u Singapuru, avgusta 2010.
Sportski direktor OKS, prof. dr Branislav Jevtić informisao je Predsedništvo o toku priprema i održanom sastanku sa predstavnicima saveza, koji imaju kvalifikovane sportiste i onima od kojih se do kraja kvalifikacionog perioda očekuje da će imati kvalifikovane sportiste za ovo takmičenje. Ostalo je još 100 dana do početka ovih Igara i u ovom trenutku naš tim broji 25 sportista, a očekuje se da će do kraja kvalifikacionog perioda broj sportista u Oimpijskom timu za YOG biti oko 35-40. Branislav Jevtić je preneo informaciju da će tim pre odlaska za Singapur obaviti finalne pripreme u olimpijskom kampu u Šefildu i da će sa sportistima učesnicima Igara na pripremama boraviti i sparing partneri. Sprovođenje ovih priprema finasijski je podržano od Međunarodnog olimpijskog komiteta i Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.
Predsedništvo je jednoglasno usvojilo predlog da šef misije Olimpijskog tima Srbije na Igrama u Singapuru bude Branislav Jevtić.
Usvojen je predlog ugovora o sponzorstvu sa kompanijom Gianto (za sportsku marku Givova) za opremanje timova OKS na svim takmičenjima u periodu 2009-2013.
Predsedništvo je usvojilo odluku da se 12. juna na Košutnjaku održi Olimpijski dan, kojim se svake godine tradicionalno obeležava dan Međunarodnog olimpijskog komiteta.
Predsednik sportske komisije Nikola Kuljača informisao je članove Predsedništva o uspešno realizovanom seminaru u okviru programa Karijera posle sporta i gostovanju predavača gospodina Patrika Glenona, globalnog direktora kompanije Adecco za program Karijera posle sporta.
Milena Reljin Taić, predsednica komisije Žene i sport, predsedništva OKS, informisala je Predsedništvo o toku priprema konferencije “Žene I sport” koja će se održati 13. i 14. maja. Usvojen je predlog Milene Reljin da Irina Jukas i Tanja Petrović postanu članice komisije Žene i sport.
Prema odluci Predsedništva Sebastijan Higl i Dejan Pejinović (plivanje) biće dva trenera koji će biti kandidati za program usavršavanja u Sjedinjenim Američkim državama, kroz program Olimpijske solidarnosti MOKa, a u saradnji sa Nacionalnim olimpijskim komitetom SAD.
Generalni sekretar informisao je predsedništvo da je raskinut ugovor o finansiranju programa olimpijskih priprema London 2012. sa bokserom Branimirom Stankovićem i njegovim ličnim trenerom, pošto je utvrđeno da je na sportskom takmičenju «Beogradski pobednik», u uzorku urina ustanovljeno prisustvo zabranjene supstance.
Povezana vest:  Sportisti Srbije otputovali u Brašov na Zimski Evropski olimpijski festival mladih