Joakimfest_logoJoakimfest počinje 7. maja

 

Sedmi festival najboljih pozorišnih predstava po tekstovima domaćih autora „Joakimfest“, biće održan u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru od 7. do 15. maja, najavili su danas organizatori.

Selektor festivala, kragujevački reditelj Dragan Jakovljević odabrao je osam predstava za takmičarski program, a festival će otvoriti u petak 7. maja predstava Borislava Mihajlovića-Mihiza „Banović Strahinja“, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice i režiji Urbana Andraša.

Kako je najavljeno, Kulturni centar iz Inđije izvešće „Hipertenziju“ pisca i režisera Svetislava Basare, a Narodno pozorište „Sterija“ iz Vršca odigraće „Elektru“ Danila Kiša, u režiji Bore Draškovića.

Povezana vest:  Večeras u BDP-u premijera "Kad su cvetale tikve"

U konkurenciji za festivalske nagrade, kragujevački Knajževsko-srpski teatar izvešće predstavu „Kontumac“ po tekstu Đorđa Milosavljevića, u režiji Žanka Tomića, a Narodno pozorište u Nišu predstaviće se Nušićevim komadom „Gospođa ministarka“ u režiji Dušana Jovanovića.

Nušićevog „Pokojnika“ u režiji i adaptaciji Egona Savina odigraće Narodno pozorište iz Beograda, dok će Beogradsko dramsko izvesti predstavu Sanje Domazet „Mesec u plamenu“ u režiji Stefana Sablića.

Povezana vest:  Otvorena izložba „Slobodan let” o Magi Magazinović u Bioskopu Balkan

Pozorište „Boško Buha“ iz Beograda učestvuje na festivalu sa predstavom „Igra u tami“ po tekstu Đorđa Milosavljevića i u režiji Juga Radivojevića.

U čast nagrađenih, poslednjeg dana festivala 15. maja biće odigrana monodrama glumca Mirka Babića „Kada su cvetale tikve“.

O festivalskim nagradama odlučivaće žiri u čijem su sastavu teatrolog iz Beograda Dragana Bošković, rediteljka iz Beograda Anđelka Nikolić i književnik iz Kragujevca Slobodan Pavićević.

Na 7. „Joakimfestu“ biće dodeljene „Joakimove nagrade“ za najbolju predstavu, režiju, tekst ili adaptaciju, glumu, scenografiju, kostim i originalnu muziku. Biće dodeljena i „Joakimova specijalna nagrada“ kao i nagrada publike.

Povezana vest:  Počinje takmičenje u prikupljanju fotografija spomenika kulture „VIKI VOLI SPOMENIKE 2016“

Knjaževsko-srpski teatar tradicionalno je u maju domaćin „Joakimfestu“, koji se održava u čast Joakima Vujića (1772 – 1847), direktora prvog srpskog teatra osnovanog u Kragujevcu 1835. godine.

Za najbolju predstavu prošlogodišnjeg „Joakimfesta“ bila je proglašena predstava „Derviš i smrt“ Meše Selimovića koju je izvelo Narodno pozorište iz Beograda.