brno tandemi ernjesi i kovacicKUGLANJE
Igor Kovačić i Robert Ernješi osvojili bronzu na Šampionatu sveta u Brnu

Srpski kuglaši Igor Kovačić i Robert Ernješi osvojili su bronzanu medalju u disciplini tandem na omladinskom šampionatu sveta u češkom gradu Brnu. U polufinalu su poraženi od mađarskog tandema Tamaš Babos – Zoltan Moric sa 2:0 u setovima (160:158 i 162:151).
Ovo je druga medalja srpskih omladinaca na Prvenstvu sveta. Zlatnu je osvojila muška omladinska reprezentacija u sastavu Robert Ernješi 679, Marko Antić 616, Igor Kovačić 697, Milorad Vojnović 598, Radovan Vlajkov 684, Alen Kujundžić 616, rezerve David Lainščak i Balaž Kovač, selektor Vojko Pavlović, sa 3.890 čunjeva što je i novi svetski rekord!
Zlatna medalja u tandemima pripala je kod omladinaca Hrvatima Ivanu Totiću i Hrvoju Marinoviću koji su sa 2:0 savladai Mađare Tamaša Babosa i Zoltana Morica. Dve bronze pripale su Srbiji (Igor Kovačić i Robert Ernješi) i Sloveniji (Andraz Simčič i Jurica Nejc).
Kod dama šampionke sveta postale su Nemice Sina Bajze i Saskija Bart koje su sa 2:0 pobedile Poljakinje Makjoržatu Leopold i Maju Olževsku. Dve bronze osvojili su tandemi Hrvatske (Milana Pavlic i Klara Sedlar) i Mađarske (Anita Hegeduš i Beatriks Nađ).
– Protiv Slovaka odigrali su dobro, protiv Mađara dobro prvi set, iako su izgubili, a sa igrom u drugom setu nisam zadovoljan. Naša loša igra „podigla“ je Mađare i to je presudilo – rekao je selektor Vojko Pavlović.- Ali, osvojili smo drugu medalju na šampionatu, idemo dalje, čekaju nas novi izaovi…
U prvom kolu Igor Kovačić i Robert Ernješi su sa 2:0 (148:127 i 151:144) pobedili Italijane Andreasa Pirhera u Davida Helera.
U drugom kolu namerili su se na uporne Austrijance Rikarda Henebilera i Markusa Vsetecku. Sjajnom igrom, skoro bez greške dobili su prvi set 158:131, a moćno su delovali i u drugom 165:143 i plasirali se u četvrtfinale.
U četvrtfinalu su vodili veliku borbu sa neugodnim Slovacima Marekom Zajkom i Damianom Bielikom. U setovima je bilo 1:1 (135:140, 147:139). Posle Slovaka koji je igaro prvi i oborio „šesticu“, „zlatnu kuglu“ je bacio Ernješi i srušio – „devetku“. Drugi Slovak je oborio „peticu“, ukupno 13 „drva“ i Kovačiću je bila potrebna „trojka“ za prolaz u polufinale i bronzu. Oborio je „četvorku“, 13:11 za Srbiju. U polufinalu, poraz od Mađara Ernješi je prokomentarisao:
– Mnogo ih je htelo…
U konkurenciji ženskih tandema prvo kolo prošle su Sanela i Ksenija Milosav pobedivši Valentinu Pavlaković i Katarinu Zajec (Hrvatska) na „zlatne kugle“ pošto je u setovima bilo 1:1 (137:141, 145:123). Sa dve dodatne kugle sestre Milosav imale su 11, Hrvatice devet čunjeva i tako je srpski tandem prošao u drugo kolo. Rivalke su im bila Crnogorke Marijana Ardalić i Jovana Dragićević koje su priredile senzaciju šampionata izbacivši jak mađarski tandem Fekete – Soltez!
Nastavile su sa iznenađenjima i izbacile su i naš par u drugom kolu! Prvi set su Sanela i Ksenija Milosav dobile sa 128:123, u drugom su Crnogorke slavile sa 141:140 iskoristivši grešku našeg para u finišu, pa su odlučivale „zlatne kugle“. Sanela Milosav je igrala prva i „probila“ kroz sredinu oborivši samo tri čunja, dok je Ardalićeva oborila „šesticu“. Neka nada za prolaz postojala je da Ksenija Milosav sruši „devetku“ i prenese pritisak na Crnogorke, ali je oborila samo šest čunjeva, Dragićevića takođe šest i Crnogorke su otišle u četvrtfinale!
Naš drugi tandem Nina Kaćanski – Jovana Stantić je na „zlatne kugle“ izgubio od Mađarca Anite Hegeduš i Beatriks Nađ. Posle 1:1 u setovima (145:143, 125:148), srpski tandem je u dve dodatne kugle oborio 11 čunjeva (pet i šest), Mađarce 14 (dve „sedmice“) i prošle su dalje.
– Sestre Milosav su propustile veliku šansu i to je šteta – rekla je selektor Julijana Vukadinović.- Napravile su nekoliko grešaka, malo je kumovao i nekorektan komentar sekundanta crnogorskog tandema u odlučujućim trenucima, zbog čega je dobio žuti karton. Blizu iznenađenja su bile i Kaćanski i Stantić protivi iskusnijih Mađarica, pa slobodno možemo da kažemo da je ovo za nas bilo veče propuštenih prilika.
Za naš drugi muški tandem Radovan Vlajkov i Alen Kujundžić, znalo se da će imati težak posao sa Česima Ondrejom Topicem i Jiri Vihom koji su podržani od publike igrali kao u transu. U prvom setu bilo je 159:152 za Čehe kojima je pobedu donela „devetka“ u finišu. U drugom setu Kujunudžić je „izbio“ tri čunja kroz sredinu pred sam kraj, Česi su to iskoristili i slavili sa 155:153 i 2:0 u setovima.
Koliko su tandemi velika lutrija pokazao se na primeru Čeha Adriana Šulca i Mikolaja Konopke. Oni su protiv Mađara Babosa i Morica u prvom setu sa 189 čunjeva (99 u „pune“ i 90 u „čišćenju“) oborili svetski rekord za tandeme (stari su držali Francuzi Duše i Rebel sa 176 čunjeva iz Baucena 2012). Međutim, izgubili su drugi set i presudile su „zlatne kugle“ u kojima su Mađari bili bolji (17:15) i eliminisali svetske rekordere!
Slično se dogodilo i hrvatskom tandemu Milana Pavlic i Klara Sedlar koje su u polufinalu izgubile od Nemica na „zlatne kugle“. U prvom setu Hrvatice su oborile 172 čunja i izjednačile svetski omladinski rekord za ženske tandeme ali su kasnije, posle dve serije od po dve „zlatne kugle“ – poražene (13:13, 12:9).
Nemice su u finalu protiv nejakih Poljakinja, koje su uz mnogo sreće eliminisale u polufinalu na „zlatne kugle“ Mađarice (14:6), postavile novi svetski rekord od 174 čunja (102 u pune i 72 u „čišćenju“) tako da su u jednom danu dva puta obarani svetski rekordi.
Selektor Julijana Vukadinović (juniorke) i Vojko Pavlović (juniori) izabrali su adute za takmičenje u sprintu i miks paru 17. maja. Srbija ima jedan miks i igraće Maja Đukić i David Lainščak. U sprintu, kod amladinaca Srbija je dobila samo jedno mesto i igraće Igor Kovačić. Kod omladinki imamo tri mesta i prijavljene su Vesna Boškov, Nina Kaćanski i Kristina Ljubenković.
Miks Srbije igraće protv Estonije.
U sprintu Vesna Boškov imaće za prvu protivnicu kuglašicu iz Slovačke, Nina Kaćanski će odmeriti snage sa Slovenkom, dok je protivnica Kristini Ljubenković takmičarka iz Francuske.
U sprintu za juniore Igor Kovačić će igrati protiv Austrijanca.

Povezana vest:  KUGLANJE, Anđelkovićeva na megdanu svetskoj „broj 1“ Ines Maričić!