poplave-01

Brojne kompanije i organizacije uputile pomoć ugroženima

Brojne kompanije, organizacije, sportski klubovi i opštine uključili su se u akciju prikupljanja pomoći stanovništvu ugroženom od poplava širom zemlje. Kompanija Hemofarm uputila je poplavama ugroženim područjima donaciju u lekovima koja sadrži antibiotike, analgetike, pumpice za decu, infuzione rastvore i dezinfekciona sredstva, saopstila je ta kompanija.
Knjaz Miloš je uputio „Aqua Viva“ i „Knjaz Miloš“ vodu, Bambi je donirao svoje proizvode, a Imlek velike količine mleka i ostalih mlečnih proizvoda, koje će Krizni štab dalje distribuirati ljudima u opštinama koje su u kritičnom stanju.
Apatinska pivara donirala je sumu od pet miliona dinara za pomoć najugroženijim opštinama u Beogradu.
Rudarsko-topioničarski basen Bor obezbedio je pomoć ukupne vrednosti šest miliona dinara u ćebadima, lanč paketima, vodi i čamcima za stanovništvo ugroženo poplavama.
Pomoć se sastoji od 1.000 ćebadi, 15.000 lanč paketa, 50.000 litara vode i 14 čamaca predviđenih za po pet osoba, a u pripravnosti su i tehnika i ljudstvo spremno da po potrebi odmah pruži pomoć.
Kompanija SBB i KKR, investicioni fond u čijem sastavu posluje kompanija, doniraće sumu od 25 miliona dinara za pomoć podrcucjima zahvaćenim poplavama u Srbiji, u dogovoru sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a.
Kompanija Agroposlovi – Fidelinka je isporučila jedan kamion testenina od 7.000 kilograma koja će u koordinaciji sa kriznim štabom MUP-a biti distribuirana u područja koja su najkritičnija u poplavnom talasu.
U koordinaciji sa Kriznim štabom MUP Srbije i lokalnim kriznim štabovima kompanije IDEA i „Jana“ donirale su 83.000 litara vode i pet tona voća građanima Obrenovca, Lazarevca, Trstenika, Svijajnca, Jagodine i Paraćina.
Takođe, IDEA i „Jana“ stavile su na raspolaganje Sektoru za vanredne situacije i kamione, u cilju pružanja neophodne pomoći ugroženim građanima.
Kompanija Mecator-S, u čijem sastavu posluje najstariji srpski trgovinski brend Roda, uputila je danas humanitarnu pomoć najugroženijem stanovništvu u vrednosti od 2,3 miliona dinara u vodi, konzerviranoj hrani, pelenama i odeći.
Kompanija Energoprojekt Holding obezbedio je smeštaj i hranu za 240 ljudi, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Kompanija Don Don je saopštila da je donirala danas 3.000 vekni hleba za najugroženije građane u Beogradu i Lazarevcu.
Crnogorski Telekom, m:tel i Telenor fondacija otvorili su SMS donatorsku liniju za pomoć građanima pogođenim poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.
Donatorska linija 14543 je otvorena za korisnike mobilne telefonije, a cena SMS-a na tom broju iznosi jedan evro, sa uključenim PDV-om. Kompanija se odriče svojih prihoda, saopšteno je iz Telekoma.
Izvršni odbor JP „Pošta Srbije“ doneo je danas odluku o oslobađanju plaćanja provizije za uplate humanitarne pomoći na račune otvorene u cilju prikupljanja sredstava za rešavanje problema nastalih elementarnom nepogodom koja je pogodila Beograd i celu Srbiju.
Pošte će primati bez naplate provizije uplate na sledeće račune:
840-744141843-14 sa pozivom na broj 39-501-04 (obavezan model 97) – uplate za Grad Beograd i na račun 840-3546721-89 (poziv na broj nije obavezan) – Republika Srbija.
Grad Novi Pazar uputio je kombi ćebadi i jorgana koje je obezbedila firma „Senko komerc“ za ugrožene u Osečini, rekao je gradonačelnik Meho Mahnutović, dodajući da je grad odlučio da pomogne trenutno najugroženijim opštinama u Srbiji – Ubu, Koceljevi i Osečini sa 600.000 dinara.
I džins kompanija „Conto bene“ iz Novog Pazara uputiće danas pomoć u vrednosti od oko 1.160.000 dinara najugroženijim područjima u Srbiji koja su zahvaćena poplavama, rečeno je Tanjugu u toj kompaniji.
Kako dodaju, stanovnicima u najugroženijem području u Ubu već tokom dana će biti upućeno 12.000 litara vode za piće.
Kako je Tanjugu izjavio zamenik komandira opštinskog Štaba za vanredne situacije u Pirotu Branislav Kostić, kamion koji nosi pomoć je na putu ka centralnom magacinu u Beogradu, odakle će pomoć biti raspoređena tamo gde je najpotrebnija. 
Poslato je 1.000 litara flaširane vode, 200 litara mleka i velika količina sredstava za higijenu, hrane za bebe i konzervi i druge vrste najneophodnijih proizvoda.
Beogradska opština Stari grad uputila je hitnu pomoć ugroženim sugrađanima u opštinama Palilula i Čukarica, kao i stanovnicima Uba i Bajine Bašte.
Kako se navodi u saopštenju opštine Stari grad, kamioni sa neophodnim prehrambenim proizvodima, flaširanom vodom i sanitarno – higijenskim paketima upućeni su stanovništvu ugroženom poplavama u Lajkovcu, Paraćinu, Užicu i Požegi.
Opština Vračar odlučila je da štabovima u Lazarevcu i Obrenovcu pošalje 7.000 litara vode, kao i da se gradskom štabu ponudi smeštaj za ljude iz ugroženih područja.
Srpska pravoslavna crkva će kao prvu pomoć najugroženijima u poplavljenim područjima izdvojiti 10 miliona dinara i osnovaće spcijalni fond za učešće u saniranju posledica izazvanih velikim nepogodama, rekao je danas u Patrijaršiji vladika bački Irinej.
Islamska zajednica Srbije stavila je na raspolaganje Republičkom štabu za vanredne situacije i gradskim organima prostorije beogradske Medrese i Fakulteta islamskih nauka za zbrinjavanje stanovništva pogođenog poplavama.
Najveći srpski sportski klubovi Partizan, Crvena zvezda i Vojvodina saopštili su da će se aktivno uključiti u pomoć svima koji su ugroženi katastrofalnim poplavama u Srbiji.
U pomoć se uključila i srpska dijaspora tako da je humanitarna organizacija „“Srbi za Srbe““, koja okuplja više hiljada članova iz rasejanja i Srbije, pokrenula je veliku akciju pomoći ugroženim domaćinstvima u Srbiji.
Građani koji žele da doniraju pomoć za ugrožene i evakuisane ljude mogu da se jave na broj telefona operativnog centra Crvenog krsta 011/2620-616.

Povezana vest:  Mutirao virus novog gripa!