sportske igre  1
„Sportske igre mladih“ i u Beogradu od 13. do 27. juna
 
Gradonačelnik Beograd Siniša Mali prisustvovao je prezentaciji projekta „Sportske igre mladih u Srbiji“, koja se danas održala u hotelu „Falkensteiner“ u Beogradu. „Sportske igre mladih“ – najveći projekat za decu i omladinu, potpuno besplatno će se održati za sve učenike u dvanaest gradova Srbije od 13. do 27. juna.
Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, pod čijim će se pokroviteljstvom i održati ovo takmičenje, izrazio je zadovoljstvo jer je u mogućnosti da ispred vlade pomogne deci da se igraju, takmiče i da, kako je istakao, pobede na finalnom turniru koji će se održati u Splitu.
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić takođe je izrazio zadovoljstvo jer započinje jedan od najmasovnijih projekata u Evropi i svetu za popularizaciju sporta kod dece.
– Bitno je da deca uživaju, ali i da programom edukujemo i roditelje. Deci skrećemo pažnju da moraju da se bave sobom i vrednuju prave vrednosti. Upravo je sport najdelotvorniji lek – poručio je Udovičić.
Predsednik Udruženja „Spotske igre mladih u Srbiji“ Gordan Todorović rekao je da manifestacija predstavlja jedinstvenu priliku da se novi naraštaji nekada posvađanih suseda druže kroz igru, znanje i veštinu.
– Naši sportisti su nebrojeno puta do sada pokazali da su veći ambadasori naše zemlje nego profesionalne diplomate i političari – istakao je Todorović.
On je prethodno ispred udruženja potpisao sporazum sa Savezom za školski sport Srbije, kojeg je predstavljao njegov predsednik i proslavljeni odbojkaš Željko Tanasković. Tanasković je tom prilikom podsetio da kroz aktivnosti i takmičenja saveza godišnje prođe impozantnih više od 350 hiljada školske dece. Bavljenje sportom treba da bude svakodnevnica svakog deteta, poručio je Tanasković.
Prezentaciji su prisustvovali brojni proslavljeni sportisti Srbije, od kojih će većina biti i prezenteri ove manifestacije, poput Milorada Čavića, Emira Bekrića i Danila Ikodinovića. Događaju su prisustovali i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić, kao i gradski sekretar za sport i omladinu Slavko Gak, njegov pomoćnik Vuk Blečić i član Gradskog veća Dragomir Petronijević.
„Sportske igre mladih“ su prošle godine okupile više od 150 hiljada dece u Hrvatskoj i BiH, dok se ove godine očekuje da taj broj bude veći, s obzirom na to da deca iz 12 srpskih gradova učestvovati na manifestaciji, među kojima su Beograd, Novi Sad, Novi Pazar, Kruševac, Bor, Kragujevac, Niš, Subotica, Pančevo i Vršac, kojima će se, prema rečima srpskog premijera, priključiti i deca sa poplavljenih područja u Srbiji.
Povezana vest:  ŠAH, Bogosavljević preuzeo vođstvo u Kragujevcu