sahŠAH
Remi šahista, poraz šahistkinja
 
U devetom kolu šahovske Olimpijade, koja se održava u Tromsu u Norveškoj, muška reprezentacija Srbije igrala je protiv Jermenije nerešeno 2:2, dok su naše šahistkinje izgubile od Slovačke sa 2,5:1,5.
šahisti su uspeli da ostanu neporaženi i protiv četvrtog favorita na olimpijskom turniru, pošto su sve četiri partije, posle velike borbe, završene podelom poena.
Sa malo sreće srpski velemajstori su mogli i da pobede Jermeniju, ali podelom bodova svakako mogu da budu zadovoljni, jer su u devet kola samo jednom bili poraženi, protiv Kine, a igrali su protiv četiri selekcije iz deset najbolje rangiranih.
Nerešen rezultat u ovom kolu trebalo je našim šahistima da donese slabijeg protivnika u narednoj rundi, ali zaista nisu imali sreće na žrebu, jer će igrati protiv najjače selekcije sveta – Rusije. Rusi su najneprijatnije iznenađenje olimpijskog turnira, jer imaju isti učinak kao naš tim- pet pobede, uz tri nerešena rezultata i jedan poraz.
Posle devetog kola muška reprezentacija Sbije je na 16. mestu sa 13 bodova, koliko imaju i osmoplasirane SAD. U vođstvu su Kina i Francuska sa 15 bodova, a slede ih Ukrajina, Azerbejdžan, Bugarska, Mađarska i Rumunija sa bodoma manje.
šahistkinje su odigrale još jedan slab meč i izgubile su od Slovakinja, koje su tri mesta lošije rangirane od Srbije. Nataša Bojković je na prvoj tabli pobedila, ali su Jovana Vojinović i Marija Rakić poražene, dok je Anđelija Stojanović remizirala.
Posle trećeg poraza u devet kola, šahistkinje su pale na 28. mesto sa 11 bodova, a šansu da poprave plasman imaće u narednom kolu, kada se sastaju sa Grčkom, koja je 32. Po rejtingu, 17 mesta lošije rangrana od našeg tima.
U vođstvu je Rusija sa maksmalnih 18 bodova, Kina ima 16, Ukrajina 15, a po 14 bodova sakupli su španija, Nemačka, Rumunija i Poljska.
Jermenija- Srbija 2:2 (Levon Aronjijan – Ivan Ivanišević remi, Miloš Perunović – Gabrijel Sargasijan remi, Sergov Movesijan – Nikola Sedlak remi, Vladimir Akopijan – Aleksandar Inđić remi).
Srbija – Slovačka 1,5:2,5 (Nataša Bojković – Eva Rupkova 1:0, Zuzana Stokova – Jovana Vojnović 1:0, Anđelija Stojanović – Julija Kočetkova 0:1, Veronika Mačalova – Marija Rakić 1:0).
Povezana vest:  STRELIČARSTVO, Mioković sa državnim rekordom prošao kvalifikacije na EŠ u Poreču