MEDJ KUPOVI BEOGRADKUGLANJE
Sedam srpskih klubova na međunarodnim ispitima

Sedam srpskih klubova prijavljeno je za tri međunarodna kupa koji će se odigrati iduće sedmice.
U Svetskom kupu (Kupu šampiona) igraće u ženskoj konkurenciji Pionir iz Subotice a u muškoj Beograd. Na staze kuglane u Koblahu u Austriji od 30. septembra do 4. oktobra boriće se za tutule i plasman u Ligu šampiona deset ženskih i 14 muških ekipa. Pionir je lane u Apatinu bio treći, a Beograd četvrti. Osvajači medlja prošle godine bili su kod dama Viktorija Bamberg (Nemačka), Celje (Slovenija) i Pionir Subotica (Srbija) i kod muškaraca Rotvajs (Nemačka), Sport Podbrezova (Slovačka) i Zeprešić (Hrvatska).
U Kupu Evrope, u kome igraju nacionalni vicešampioni, Srbija će na stazama kuglane u Varaždinu u Hrvatskoj od 29. septembra do 4. oktobra imati dva predstavnika Srem iz Rume u ženskoj i Niš put u muškoj konkurenciji. Prijavljeno je 11 ženskih i 14 muških ekipa. Lane su medalje osvojili u ženskoj konkurenciji Rakosegi (Mađarska), Mlaka Rijeka (Hrvatska) i Elektro Romgas Trgu Mureš (Rumunija) dok su kod muškaraca najbolji bili Segedin (Mađarska), Zadar (Hravtska) i Viktorij iz Bamberga (Nemačka).
Kup NBC Federacije, čiji će domaćin od 29. septembra do 4. oktbra biti Eringen u Nemačkoj je najmasovnije takmičenje jer igraju trećeplasirane ekipe iz nacionalnih šampionata i najbolji iz nacionalnih kup takmičenja. Kod žene Srbiju će predstavljati zrenjaninski Kristal i Apatin, a kod muškaraca Niš put. Prošle godine Kristal je bio osmi. Učestvovaće 15 ženskih i 25 muških timova. U ženskoj konkurenciji 2013. najbolji su bili Lidolhajm (Nemačka), Valaske Mezirici (Češka) i Istra Poreč (Hrvatska), dok su u muškoj konkurenciji slavili kuglaši Nojmarkta (Italija) ispred skopskog Makpetrola i mađarskog Ferencvaroša.
Srpski klubovi zabeležili su do sada mnogo dobrih plasmana u ovim takmičenjima. U Svetskom kupu, ženska ekipa subotičkog Pionira je 2012. bila druga, 2010. i 2103. treća, a 2008. i 2011. četvrta. U muškoj konkurenciji Kordun Dunav osiguranje iz Kljajićeva bio je treći 1997. u Augzburgu, a ovaj podvig ponovio je i sjajni tim Beograda „Poštanske štedionice“ 2009. u Budimpešti. Beograd je 2013 u Apatinu bio četvrti.
U Evropskom kupu, srpsko kuglanje imalo je mnogo uspeha: 2000. u Skoplju ženska ekipa novobečejskog Jedinstva osvojila je prvo mesto, muški tim Metalca iz Gornjeg Milanovca bio je drugi 2002. u Prerovu i treći u Osijeku 2003, ženski tim Pionira bio je 1997. u Hunedoari treći, dok su kuglaši Niš puta 2009. u Skoplju takođe zauzeli treće mesto. Četvrta mesta osvajali su muška selekcija Crvene zvezde 1998. u Klagenfurtu, ženska ekipa Pionira 2005. u Koblahu, ženska ekipa novobečejskog Jedinstva 2012. u Apatinu i muški tim Sente Visa prom takođe 2012. u Apatinu.
U Kupu NBC federacije, ženska ekipa SPC Vojvodine je 2005. u Novom Sadu bila druga, baš kao i muški tim Beograd „Poštanska štedionica“ 2007. u Augzburgu i muški tim Partizana 2012. u Banjaluci. Muški tim Jedinstva iz Novog Bečeja je 2002. u prvom Kupu NBC u Škopauu u Nemačkoj zauzeo treće mesto.

Povezana vest:  Srpski stručnjaci sportske medicine na klinici "Aspetar"