Sportistkinje-promoterke KonferencijeTREĆA KONFERENCIJA ŽENE I SPORT

 

Treća po redu Konferencija Žene i sport, koja se održava u organizaciji Olimpijskog komiteta Srbije i pod pokroviteljstvom ministarstva Omladine i sporta, danas je svečano otvorena u Palati Srbije (MOS).

Uz prisustvo velikog broja učesnika, predavača i stranih gostiju konferenciju je otvorila ministrka Omladine i sporta Snežana Samrdžić-Marković.

-Ova Konferencija bi trebalo da iznedri nacionalne preporuke, na osnovu analize stanja u sportu po pitanju žena na rukovodećim položajima, žena sportistkinja, žena trenera i sudija, žene u sportskim medijima Kako radom, upornošću, odlučnošću treba ići napred i kako postizati velike rezultate, to sve prisutne dame pokazuju u svom životu, a muškim kolegama hvala na podršci – rekla je Samardžić – Marković

Povezana vest:  KUGLANJE, Kuglaški raj kraj staze „formule 1“

Predsednik OKS Vlade Divac obratio se učesnicima i predavačima na Konferenciji:

-Statistika koja govori o uključenosti žena u rad sportskih organizacija nije pohvalna i na nama je da učinimo sve što je u našoj moći da taj odnos promenimo. Smatram da je ono što treba da bude jedan od ciljeva sportskog pokreta u Srbiji, kada je u pitanju ženski sport, da nakon aktivne karijere imamo i Jasnu i Nadju i Jelenu i Stefanu i druge sportistkinje koje su proslavile našu zemlju, na mestu koje će im omogućiti isto tako uspešnu karijeru posle sporta. Na ovaj način dobićemo i  zadovoljne i ispunjene mlade žene spremne da doprinesu ne samo vrhunskim rezultatima, već i onom mnogo važnijem zdravlju dece i mladih pre svega.

Povezana vest:  KUGLANJE, Zavarko postao student Fakulteta za sport

Predsednik OKS Vlade DivacUčešće na Konferenciji u vidu promoterki uzele su i bivše i aktuelne sportistkinje naše zemlje, a u njihovo ime prisutnima se obratila Snežana Pajkić, proslavljena atletičarka, koja je skrenula pažnju na važnost održavanja ove konferencije i značaj tema koje će na njoj biti zastupljenje.

Milena Reljin Tatić, predsednica komisije Žene i sport Predsedništva OKS, skrenula je pažnju na ciljeve Konferencije: „Glavni cilj Konferencije je uspostavljanje mreže za bližu saradnju između granskih saveza na nivou njihovih ženskih predstavnika, iznalaženje sistemskih rešenja kroz edukaciju, istraživanja, sistemsku pomoć, zatim kreiranje platforme za razgovor i razmenu iskustava, primena Zakona o rodnoj ravnopravnosti i primena zaključaka i preporuka koje će biti usvojene.“

Povezana vest:  DIZANJE TEGOVA, Zlato za Kineskinju

Učesnici Konferencije Žene i sport su predstavnici sportskih saveza, bivše  i sadašnje sportistkinje, predstavnici Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Republičkog zavoda za sport i predstavnici medija.