predrag perunicic jan 2013

Peruničić: Privatizacija neminovna, plaše se nepoznatog

Državni sekretar za sport Predrag Peruničić rekao je danas da je privatizacija najvećih srpskih klubovova neimnovnost i jedini način da profesionalizam opstane, iako se mnogi plaše tog procesa smatrajući da je u pitanju „put u nepoznato“.
-Svakim danom nešto novo se čuje. Čelnici naših najvećih klubova se plaše nepoznatog. Oni funkcionišu kao nevladina organizacija i država se nikad nije mešala, osim što im je finansijski pomagala. Svi u fudbalskom svetu govore o privatizaciji, što je neminovnost jer je ovakvo stanje neodrživo. Ne vidim drugi način ako želimo da održimo profesionalizam u sportu – rekao je Peruničić.
Prema Peruničićevim rečima još nije doneta odluka koji će model privatizacije biti sproveden u Srbiji, kako se ne ne bi pogrešilo u izboru.
-Gledali smo kako u regionu rade Hrvatska, Rumunija, Mađarska i moraćemo i mi da se odlučimo za neki od modela. Svaki zakon je komplikovan jer mora da prođe javnu raspravu. Strategija postoji, sve je u proceduri, ali nisam siguran da će to biti u skorije vreme – naveo je Peruničić.
On je dodao da država nema više previše novca za sport, kao i da će on biti racionalno raspoređen.
-Nemamo novca za čitav sport, smanjili smo budžet koji sada iznosi 14 miliona evra. Napravićemo sistem kako bismo podelili novac onima kojima je to najviše potrebno – zaključio je Peruničić.
Premijer Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Skupštini da Vlada trenutno nema snage da sprovede reforme u sportu pošto postoje otpori među klupskim čelnicima i ocenio da je novac dat klubovima bačen u bunar, da su džepovi napunjeni, a da klubovi propadaju.

Povezana vest:  Održana akcija "Sportom protiv nasilja" u Kuršumliji